Hocam Karatguc firimasini aradim varta akulerinin raf omrunu sordum onlar 2yıl dediler ben şimdi gidip nasıl değişim isteyebilirim adamlar 2yıl raf ömrü bictikleri aküyü benim akü 1 yıl beklemiş
Ümit hocam, bir akü aslında üretildiği andan itibaren kullanılsın veya kullanılmasın eskimeye (deşarj olmaya) başlar., depolama koşullarına bağlı olarak 9-12 ay süre depoda bekledikten sonra “hiç kullanılmasa da” ömrünü tamamlar.!!
2 yıl raf ömrü sadece “optimum depolama koşulları” sağlandığı taktirde geçerlidir.!!
Aküler çok sıcak, çok soğuk ortamları hiç sevmezler, rutubet, nem düşmanlarının başında gelir., 5-10 derecelik sıcaklık artışı bile akünün raf ömrünün 2-3 kat hızlı düşmesini sağlar.!
Yani bir akü nem ve rutubetin olmadığı 15-20 °C derece bir sıcaklıkta depolama yapılırsa., evet o zaman 18-24 ay gibi bir raf ömrü mümkündür.,
Ancak Türkiye’de rutubet ve nemin olmadığı sürekli 15-20 derecede sabit olan ılıman sıcaklıkta bir depo var mı sorarım..?
Başta da dediğim gibi aküler üretildiği andan itibaren kullanılsın veya kullanılmasın (deşarj olmaya) boşalmaya başlar.!! Bir akü nominal kapasitesinin %70 inin altına düştüğü anda akü ömrünü tamamlamış sayılır, cep telefonu gibi bir mantık işlemiyor
Özetle 1 sene beklemiş akünün “optimum saklama koşulları” sağlanmış olsa bile (imkansız ama hadi öyle) olsun., yine de o akünün ömrü yarı yarıya düşmüştür.!!