Kısa süre içinse ve satılacağı kesin olan bir araç söz konusu ise öncelik segmentte hatırı sayılır olmak değil genel anlamda hatırı sayılır olmaktır, piyasayı izlerseniz 30-60.000 bandında araçlar çabucak gider, ama 100.000 civarında bir araç dediğiniz kadar hızlı gitmez, geçenlerde forumda uzun süre satılamayan tertemiz çok yerinde opsiyonlu bir golf vardı, haftalarca durdu, kur bu durumdayken herkes araba alacak halde değil alsa da bu kadar yüksek fiyatlara kolay çıkamıyor. Bu piyasada kısa sürede satılacak araç aranıyorsa fiyat bandı aşağıda olmak zorunda, b segmenti diye bakmanızı anlayabiliyorum ama siz yatırım yapmaktan bahsedip zevkime göre de araç olsun diyorsunuz, bu ikisi aynı anda gerçekleşebilecek şeyler değil. Zor bir şey değil sahibinden üyeliği alıp beğendiğiniz temiz güzel 10 tane golf’ü favoriye alın, bir de b segmentinde adı geçen 10 aracı favoriye alın hangisinde favoriler daha erken ilandan kalkacaksa zaten o size piyasayı anlatır. Fiyatı makul bile sayılmasına rağmen sahibindende aylardır duran golfleri gözlemliyorum, haftalardır duranlardan bahsetmiyorum bile. Araç ihtiyaçtır, insanlar 30.000-50.000 lirayı bir şekilde çıkarıyor, ancak keyfiyete göre 100.000 kolay çıkarılacak para değil. Bu demek değil ki golf’ün piyasası kötü, golf’ün piyasası iyi ama segmentinde iyi, b segmenti makul fiyatlı bir araç kadar kolay satılmasını beklemek hatadır; beklentiniz de yatırımsa haliyle yerinde bir hareket olmayacaktır.
Bunlardan bağımsız olarak golf’ü kendi dinamiklerinde yatırım olarak ele alırsak da yerinde olmuyor, ilk makyajlı kasalar geldiğinde 117-118 olan dizel otomatikler vergi dilimi, kur gibi etkenlerle fırladı haliyle kâr eden etti, ancak bugün kur artsa da gelebilecek zam ayda 1000-1500 lira haliyle 3 ayda 3000-5000 sıfır fiyat farkı olacak sizin aracınız ikinci el olacak, pek tabii bu liste fiyatı da çok zor satışa yansıyor bakınız zubizu indirimi bitecekti ama bitiyor deyip tekrar başlattılar, reelde aldığınız zamanla sattığınız zaman sıfırı arasında fark belki de 1000-2000 lira olacak, haliyle fiyat kırmazsanız satılması da zorlaşacak. Böyle olunca da yine iş uzun beklemelere yahut kayba dönüşecek.