8.000 TL'lik telefona ön cam filmi + silikon kap almak mantıklı ama 150.000 TL'lik arabaya bir kaput filmi taktırmak mantıklı değil? Telefona alacağınız kaliteli bir cam filmi ile silikon veya koruyucu bir kap ortalama olarak telefon fiyatıın %2'sine, araba için ise aynı malzeme %1'ine hatta araç fiyatı arttıkça daha azına denk geliyor. Kaliteli bir kaput filmi 1.200 - 1.500 TL civarında satılıyor.
Kullandığınız film çok önemli, STEK gibi doğru düzgün bir film kullanırsanız hem güneşte sararma ve boya kaldırma gibi kazalar yaşamasınız hem de boyanız taştan topraktan büyük oranda korunur.
Aynı şekilde sermaik kaplamanın da bir çok kalitesi var, AVM'lerde 500 TL'ye seramik kaplayan arkadaşlar neyle kaplıyo bilmiyorum ama belli bir kalitenin üzerinde malzemenin ve işçiliğin daima görece yüksek maliyeti vardır. Ucuz etin yahnisi sözünü hatırlayalım.
Bir ucuz lastik konusu bir de bu kaput filmi/cam filmi konusu nedense hiç bitmez, vasat yol tutuşu veya boyanın zarar görmesi her araç sahibinin kendi üstlendiği riskler ancak bu konularda "gereksiz, mantıksız" gibi yorumları doğru bulmuyorum. Bunlar seçimdir ve sonuçları vardır, sonucunu göze alan yaptırmaz, taktırmaz.
200 TL'lik filmle arabayı karanlık odaya çevirip güneşten korunduğunu sananlarla neredeyse şeffaf renkli filmle ısıyı %50 yansıtıp serin serin gezen arkadaşların birbirilerini anlyamaması gibi, sizin uygulamanız birşeyin doğru ya da yanlış olduğunu göstermez, bu işlerin bilimi var, deneyimi var. Bazı harcamalar konfor bazı harcamalar güvenlik içindir ve öncelikler/bütçe oranında gerçekleştirilir.
Kaput filmine para harcamak istemeyen "işe yaramaz" demek yerine "benim aldığım işe yaramadı" dese daha doğru olur fikrindeyim.
Bu arada herhangi bir markanın ne satıcı ne toptancısıyım
otomotivle ilgili bir sektörede çalışmıyorum ancak para biriktirip binbir zorlukla aldığım aracımı korumak adına çokca araştırma yaptım, hepiniz gibi bu konulara meraklıyım. Biraz gerçek yaşam deneyimi ile biraz da işin teknolojisini merak edeek "kandırmaca" olan işleri "faydalı" olan işlerden ayırmak mümkün.