Bu sıkıntıyı ara-sıra ben de yaşıyorum/yaşıyordum., fren hidroliğini değiştirince pek yapmamaya başladı.,
Buradaki sıkıntı gaz pedalından ayağımızı aniden çektiğimiz vakit, araç tam güç ani fren ihtiyacı var zannediyor (ama esasında böyle bir ihtiyacımız yok) sürücü gazdan ayağını hızlıca çekince ve frene (hafif-orta sertlikte) bastığımız vakit ABS devreye giriyor ama biz o an güçlü fren etikisi istemiyoruz ve zaten frene de (hafif-orta sertlikte) bastığımızdan ABS ne yapacağını şaşırıyor., sistem "hafif fren etikisiyle" beraber ABS 'yi devreye sokuyor.,
Böyle olunca da ortada hiç tehlike yokken., birden tehlike çanları çalmaya başlıyor., Herkesin bildiği gibi ABS ile fren mesafesi uzar ama güvenli ve kontrollü şekilde aracın durmasını sağlar., ancak biz ayağımızı gaz pedalından aniden çekince sistem (panik fren) ihtiyacı var yanılgısına düşüyor., Fakat panik fren ihtiyacı yok dolayısıyla güçlü fren etkisi istemediğimizden doğal olarak frene (hafif-orta sertlikte) güç uyguluyoruz.......
Sürücü abs 'nin devreye girmesini tetikleyecek fren etikisi istemiyor, haliyle ABS ihtiyacımız yokken ve araç daha kısa mesafede durabilecekken sistem yanılgıya düşüp abs 'yi devreye sokuyor., sonuç olarak fren mesafesi 3 kat artıyor, o esnada fren pedalına basma kuvvetini artırsak bilee ya iş işten geçmiş oluyor, yada fren hidroliği yeterli desteği sağlayamıyor (bu da ayrı bir sıkıntı), ve eski araçlardaki fren şişme etkisine benzer bir durum oluşuyor.,
Çözüm: tehlike çanları çalmaya başladığından frenden ayağımızı çekip tüm gücümüzle frene tekrar basarak bunu (tamamen veya kısmen) bertaraf etme şansımız var fakat o esnada adrenalin patlaması yaşanırken bunu yapabilmek biraz zor..
Malesef Golf 'ün frenlerine pek güvenmeyin..!!
Fren hidroliğiniz, fren balatalarınız, ve disklerinizi zamanında değiştiriniz., orjinal fren balatası ve disk tercih etmenizi öneririm,
Parçaları (dışardan temin edecekseniz) ferodo, trw, jurid, textar, brembo, bosch, delphi, valeo gibi markalardan uzak durunuz., neden derseniz..?? bu markalar evet kaliteli markalardır ancak dış piyasa için ürettikleri balata ve diskler ile araç üreticisine ürettikleri orjinal yedek parçalar arasında kalite anlamında çok ciddi farklar vardır.,
Bu markaların dış piyasa için ürettikleri balata ve disklerin tamamına yakını Çin malıdır., araç üreticisinin istediği gerekli specs'lerini karşılamıyorlar., Servisten aldığınız balatanın kutusunun içinden çıkan TRW balata ile dışarda sanayiden alınan TRW balata aynı kalitede değildir.,
Servis pahalı geliyorsa ve dışardan temin etmeniz gerekiyorsa, ATE marka balata ve disk almanızı öneririm., Ate ister araç üreticisine orjinal yedek parça üretsin, isterse de dış piyasa için üretisin "tamamen aynı kalitede" üretim yapar, Çin gibi 2. dünya ülkelerinde üretim yapmaz, tüm ürünleri Almaya üretimi veya avrupa ülkelerinde yapıyorlar., Adamların ahmet'e farklı, mehmet'e farklı kalitede üretim anlayışları yok..
Ustanın lafına güvenerek aracın disklerini asla tornalatma işlemi yaptırmayın..!! diskler sıcakken aracı yıkamayın..!!
Lastikler: kim ne derse desin en doğru lastik basıncı aracın etiketinde yazan değerlerdir., lastikçilerin alışa gelmiş laflarına itibar etmeyiniz., kitapçıkta söylediği gibi lastik basınçlarını lastikler ısınmadan/1-2km fazla yol yapmamışken ayarlamak gerek., dişleri aşınmış, 50bin km'yi geçmiş lastik artık güvenli fren mesafesi sağlaması mümkün değildir, Tam tersi dişleri aşınmamış ve az km yapmış lastik bilee olsa 5 yılın sonunda o lastikte dişlerinde ve yanak bölgesinde çatlamalar oluşmaya başlıyor.,
Son olarak fren hidroliği değişimlerini aksatmamanızı öneririm., 3 kuruşluk bir sıvı olan hidrolik denilen şeyin hayati önemi var., bazı arkadaşlar ben fazla km yapmıyorum diyerek her 2 senede bir değişmesi gereken fren hidroliğini 3-4 yılda bir değiştirsem olur mu diye düşünebiliyor, FAKAT fren hidroliği denilen sıvı hiç yol yapmasanızda durup dururken özelliğini kaybetmeye meğilli olan illet bir sıvıdır., Mutlaka VW501.14 onaylı fren hidroliği kullanınız..
@hsgur @Kysr038 @yally @ibragah @ogzogz @mhmt35 @bf417 @Culture33 @erkanwrc @ack937