2017 Model Golf 1.4 TSI Highline kullanıcısıyım ve aracımı 2 yaşında 1000 kilometre yol yapmışken satın almıştım. Benden önceki sahibi eşi için almış ancak çok fazla kullanılmamıştı. Çok anladığım bir şey de değildi ve ekspertize sokup aracı satın almıştım ancak satın aldığım günden beri aracın üzerinde bulunan Dunlop Sport Maxx 225/45R17 91W lastiğin üzerinde çatlaklar mevcuttu. Diş kalınlıkları son derece iyi olduğundan bunun bir öneme haiz olmadığını düşünmüştüm, yanılmışım. 38 bin kilometreye vardı aracım ve servise son götürüşümde beni bu konuda uyardılar. Bu başlığı baştan sona okudum, herkese teşekkürler.
Genellikle evim ile işim arasındaki 8 kilometrelik yol için kullanıyorum ve senede 2 defa yaz tatilinde yaptığım uzun yol dışında hep şehir içlerinde, bagaj boş ve yalnız başıma iken kullanıyorum. Bu sebeple de yük indexi 91 olan bir lastik tercih etmeyi düşünüyorum. İstanbul'da kış sıcaklıkları çoğu gün 7 derecenin altında düşmediğinden satın alacağım yeni lastiğin yaz lastiği olması gerektiğine kanaat getirdim. Sakin bir kullanıcıyım ve öncelikle güvenlik ve ardından konforu tercih etmekteyim. Güzergahımdaki yolda da bir kaç kasis dışında bozukluk mevcut değil.
Fabrika çıkışı sunulan Dunlop Sport Maxx 225/45R17 91W (Yakıt tüketimi B, ıslak zemin C, 69db) lastikten memnun kalmıştım ancak bazen virajı arkadaşlarımın araçları kadar iyi alamadığını, hafif savrulmalar yaşadığımı görmekteydim ancak genellikle yüksek hızlara çıkmadığımdan pek de önemsemedim. Şimdilerde bu başlık sayesinde ilgimi çeken lastikler Michelin Primacy 4 S2 91W(Yakıt tüketimi B, ıslak zemin A, 69db), Michelin Primacy 4 Plus 91V/W (Yakıt tüketimi C, ıslak zemin A, 69db), Nokian Powerproof 91Y (Yakıt tüketimi C, ıslak zemin A, 68db), Sava Intensa UHP 2 91Y(Yakıt tüketimi C, ıslak zemin B, 70db) oldu. Bir başka kullanıcının da belirttiği gibi testlerin oldukça kafa karıştırıcı olduğunu düşünmekteyim. Kullanıcı yorumlarını değerli buluyorum. Lastik fiyatları döviz artışıyla orantısız bir şekilde artmış ancak yine de güvenlik ve konfor açısından daha fazla ücret ödemeye razıyım çünkü aracım ile yıllık 12 bin kilometre yol yapıyorum ve lastik ömrü kısa olsa dahi benden sonraki sahibini de idare edecek düzeyde olacaktır muhtemelen. Michelin Primacy 4'ten sonra Primacy 4 Plus modelini çıkarmış ve ülkemizde stoklarda bulunuyor. Lastik ömrünü arttırdıkları iddia edilen bu ürün için kullanıcı yorumlarına forumlarda rastlayamadım. Yakıt indexi B'den C'ye çıkmış ve bu durum yaklaşık ne kadar yakıt tüketim farkına sebep olacaktır bilemiyorum. Islak zeminde frenleme indexi A olan bu iki modelde de zamanla bir iyileştirme olup olmadığı da şu an için belirsiz.
Pilot Sport 4 91 V(Yakıt tüketimi D, ıslak zemin A, 70db) modelinin bana uygun olmadığını düşündüren yorumlar okudum ancak güvenlik birinci sırada geldiği için de sakin sürüş profiline sahip bir sürücü olaraktan da edinmeli miyim şeklinde bir soru işareti oluştu. Pilot Sport 5 modeli de 225/45/ZR17 94 Y XL -benim gibi yeni başlayanlar için ZR'nin karşılığı Runflat ve XL'nin karşılığı eXtra Load imiş- (Yakıt tüketimi C, ıslak zemin A, 72db) ile pek yakında ülke pazarına girecek. Tercihimi Pilot Sport'tan yana kullanmam gerekiyorsa bu lastiği beklemeye değip değmeyeceği hakkında yorum bırakmanızı rica edeceğim.
Sava Intensa için Maslak Otomobilcilik'ten fiyat aldım, 2021 üretimli -ayını bilmiyorum- lastiklerin tanesine 970 lira fiyat verdi ve kredi kartına 6 taksit yapılabileceğini söyledi. Primacy 4 S2 için ise Tiryakiler Otomotiv 1335 lira fiyat verdi ve 8 taksit yapılabileceğini söyledi. Tiryakiler'de Primacy 4+'ın diğer hız parametrelerine sahip lastikler de benzer fiyattan satışa sunuluyormuş.
Fiyat bilgisi edindikçe fikir sahibi olunması amacıyla mesajımı güncelleyeceğim. Katkılarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Güncelleme(13.01.2022):
Sava Intensa UHP 2 91 Y: Maslak Otomobilcilik'te 970 liraya 6 taksit fiyat verildi. Alanya menşeli Pratik Oto Lastik hepsiburada üzerinde 736 liraya 9 taksit olacak şekilde fiyat vermiş durumda. Üretimin 2021 olduğunu, 23.12.2021 tarihinde lastiğin stoklarına girdiğini ancak hangi ayda üretildiğini net bir şekilde bilmediğini söyledi.
Michelin Primacy 4 S2 91 W: Tiryakiler Oto Lastik'ten 1335 liraya 8 taksit fiyat verildi.
Michelin Primacy 4+: Tiryakiler Oto Lastik sipariş verilebileceğini söyledi, bazı bayilerin bu lastikten haberleri yoktu, Maslak Özkan Oto Lastik bu lastiğin ay sonuna doğru gelebileceğini söyledi.
Michelin Primacy 4 91 Y: Ellerinde aradığım lastikten olmayan lastikçiler bu lastiğe dair fiyat verdiler. Özellikle konfor arayışında olduğumdan ötürü tercih etmedim ancak fiyatlarını da paylaşmak isterim. Ünsallar 1400 liraya 8 taksit; EMBA Euromaster 1400 liraya 5 taksit; Aklas Lastikpark 1500 liraya 8 taksit fiyat verdi.
Özel Not: Telefonla aradığım bayiler arasında sabırla dinleyen ve oldukça makul yanıtlar veren Maslak Özkan Oto Lastik'ten forumda daha önceden de bahsedilmişti. Bulunduğum konuma ters olmasına rağmen fiyatta bir eşitlik olması halinde o yolu gidip bu merkezle muhatap olmak isterim. Telefonda 15 dakika kadar konuştuk. Michelin Primacy 4 S2 91 W modelinin Peugeot 308 için üretildiğini ancak 4 lastik birden takılı olursa yine de benim aracım için uygun olabileceğini söyledi.
Güncelleme(24.02.2022):
38100 kilometreye gelmiş lastiklerimi Michelin Primacy 4+ 225/45 R17 91V ile Maslak Özkan Oto Lastik'te değiştirdim. Lastikleri
www.servislet.com üzerinden satın aldım. 4 lastik Michelin marka lastik alımına 750 lira indirim, lastiklerin bayi indirimi ile lastik sökme-takma, rot ve balans işlemlerine 4600 lira ücret ödedim ve yapı kredi world card kampanyası dahilinde 9 taksit yapıldı. 1 adet de michelin kamp sandalyesi hediye edildi. Servis randevusuna zamanında gittim ve 2021 yılının 43. haftasında üretilen lastikler ben gitmeden önce hazırlanmıştı. Emirhan Bey beni karşıladı ve oldukça kısa bir süre içerisinde işlemlere başlayıp tamamladı. Erman Bey ve Yakup Bey'in yaklaşımları da oldukça güzeldi. Yeni lastiklerimden de memnun kaldım.