teknik bilgim yok ama mantıken bu kısım bana gerekli gelmedi, aksine otomatik yükseklik ayarı olmayan araçlarda yapılması gerekir diye düşünüyorum.ve yaptırmadan önce bagajdaki ağırlık yapan çanta, bavul vs.. varsa boşaltmanız., aracın bagajı fabrikadan çıktığı gibi sadece yedek lastik ve kriko takımı hariç başka bişey olmamalı., ve yakıt deposunun %80 oranında dolu olması doğru far ayarı için bunlara dikkat ediniz.,
Serviste yapılan far ayarı dijital mi ? Geçenlerde yıllık bakım için servise giren aracımın farlarını kontrol edip ayarlarıyla oynadılar. Şöyle ki kısa farlarım önümde kısa mesafe içinde araç yoksa uzunlar gibi aydınlatıyor. Yani kısa farın bittiği yerde bir karartı görünmüyor, kesilme çizgisi oluşmuyor, o derece uzağı aydınlatıyor. Dolayısıyla 20m üzeri bir araç olduğunda farlar aracın stop lambası hizasında kalıyor ve en ufak yaylanmada karşıdakine sellektör yapıyor gibi oluyorum. Ve bu durumu o servis çalışanlarına anlatamıyorum.@Omer58 hayırlı olsun., farları temizleyen yer 3-4 sene sorunsuz idare eder değiş fakat yıkamacıların kullandığı köpükte kostik olduğu için kısa sürede sararma olması kaçınılmaz., ayrıca plastik yüzey çizilecek., eğer film kaplatırsanız hem farlar çizilmez hem de 8-10 sene sorunsuz kullanırsınız., fakat piyasadaki pvc filmlerden değil., PPF tip diye geçen film kaplatmanız gerekli., pvc tip filmler solma yapar sökerken yüzeyi bozar vs.. ve ömrü daha kısadır maksimum 2 sene., PPF filmler çok uzun süre yaklaşık 8-10 sene hiç birşey olmadan dayanım gösterir.,
Far ayarı için digital far ayar makinası lazım., eski usül analog far ayar cihazları Xenon ve Led farlarda sağlıklı ayar imkanı vermiyor., Xenon ampülün yapısı gereği sağlıklı bir far ayar için yeni nesil digital far ayar cihazı gerekli., ve yaptırmadan önce bagajdaki ağırlık yapan çanta, bavul vs.. varsa boşaltmanız., aracın bagajı fabrikadan çıktığı gibi sadece yedek lastik ve kriko takımı hariç başka bişey olmamalı., ve yakıt deposunun %80 oranında dolu olması doğru far ayarı için bunlara dikkat ediniz.,
Not: bilginiz olsun araçtan sökülen Philips XenEcoStart ampüller sahte ürün., yüksek ihtimal aracın eski sahibi ampülleri değiştirmiş ve bilerek veya bilmeyerek çakma (sahte) ampül takılmış..!!
***Not 2: Araçta DLA (Dynamic Light Assist) opsiyonu olduğu için hem far ayarı yapılmalı, hem de "kalibrasyon" yapılması lazım., kalibrasyonu yapan yer bulmak biraz zor olabilir..!!
Yürüttüğünüz mantık malesef tamamen yanlış hocam., otomatik far yükseklik ayarının sağlıklı çalışabilmesi için aracın referans ağırlığına en yakın değerlerine getirmek gerekir.,teknik bilgim yok ama mantıken bu kısım bana gerekli gelmedi, aksine otomatik yükseklik ayarı olmayan araçlarda yapılması gerekir diye düşünüyorum.
Şöyle bir örnekle açıklamaya çalışayım:
diyelim ki kesilme çizgisi normalde 25 metrede, araç boş ancak ayarsız olduğundan 30 metreyi aydınlatıyor 5 metrelik bir düşüş gerekiyor yani doğru ayar için. bagajdaki yüklerden dolayı boş halinde 30 metre olan kesilme çizgisi 35 metreye çıkacak ancak otomatik ayar bunu düzeltip yine 30 metreye düşürecek yine fark 25 metre olarak ayarlanınca boş halindeki ayar ile aynı yere gelmiş olacak diye düşünüyorum.