MESLEK SEÇİMİ

magic

Katılımcı Üye

İsim
Emre
Meslek seçiminde tecrübelerimizi, tavsiyelerimizi bu başlık altında paylaşarak, gerek genç üyelerimizin, gerekse çocuklarımızın yeni planladıkları hayatları için yeni bakış açıları kazandırabiliriz, benim 26 yıllık çalışma hayatımın ardından söyleyebileceklerim şunlar:

hangi konuda uzmanlaşırsanız uzmanlaşın bu "gerçek" bir meslek olsun; yani marangozluk, yani öğretmenlik, yani mimarlık, yani müzisyenlik, mühendislik, avukatlık vs...

hangi meslek olursa yapılabilecek okullardan uzak durun, yani işletme, iktisat, maliye, ekonomi vs....

çünkü ilk saydığım okullardan mezun olanlar ya da ustası yanında öğrenenler bir meslek sahibi olarak çalışma hayatlarına başlıyorlar, kafalarında ben ne iş yapayım, hangi sınava gireyim endişesi yok, halbuki 2.sırada saydığım okullardan mezun olanlar (biri de ben) bence bir meslek sahibi değiller, uzmanlıklarını kullanacakları bir şirkete/kuruma muhtaçlar, halbuki ilk yazdıklarım kendi kendilerine de mesleklerini icra edebilirler... bu çok önemli bir ayrıntı, kendi çocuğuma bunu tavsiye ediyorum, ben bunun zararını çok çektim çünkü...

siz de kendi meslek hayatınızdan örneklerle bu konunun gelişmesine yardımcı olur musunuz?

1- Üniversite okunacaksa sağlık sektörü olmalı, özellikle Tıp. Uğraştırır, yorar, yıpratır ama mezun olunca doktorsundur. 

2-  Avukat. Stajerlik zamanını iyi değerlendirip, mezun olursun. 2-3 yıla büronu açarsın. Tanındıktan sonra sadece imzan ile kazanırsın. 

3- Okulda kalıp araştırma görevlisi olma niyeti varsa istenilen bölüm okunabilir. Ancak bu iş kolay değil. Cari alıma geçtiler. 

Aynı şekilde kpss düşünülüyorsa alımı çok olan bölüm tercih edilmeli. 

Özel sektör düşünen arkadaşlar tekrar tekrar düşünsünler.

Çoğu şirket 8-6 çalışır, bazıları cumartesi de çalışır. (çoğu şehirden uzak yerde kuruludur, çarşıda işiniz varsa arabanız da yoksa, geçmiş olsun)

Mesai yaparsın, beyaz yaka isen çoğu mesai ücreti vermez. İzin almak istersin, uğraştırırlar. 

Kar tatili veya devletin birlestirdigi tatiller buralarda geçmez. Millet tatil gezme planı yaparken sen tek pazarında iş çıkar mı acaba, mesai olur mu diye düşünürsün. ( Ne çok tatil düşkünüymüşsün demeyin, sadece pazar gününüz olsa ve memleketten uzakta çalışmak zorunda olsanız, yeter mi size tek gün? )

Sabah 6.30 da evden çıkıp 19.30 da evde olmak var. 

Veya kısmetiniz de varsa özel sektörde güzel maaşlarla 09-17 de çalışabilirsiniz.

Ama bu şirketler bir elin parmağını geçmez. 

Tavsiyem klişe olacak ama gerçek bu. 

Ya sevdiğin işi yapacaksın ya da yaptığın işi seveceksin. Yoksa mutluluk zor. 

Kendimden örnek vereyim. Bence yazılım şimdinin ve geleceğin sektörü. Sadece bir oyun yazıp omur boyu yatma şansınız var ;)

ben tıbbı tavsiye etmiyorum , pratisyen maaşından fazla kazanan o yer senin o yer benim dolaşan mühendis arkadaşlarımı kıskanmıyorum değil.

ömür törpüsü , değmiyor çekilen çileye . 30 yaşına geldim halen düzenimi kuramadım , mecburi hizmetidir 12 ay askerliğidir uğraş dur. büyüklerimizin de dediği gibi doktor efendi dönemi bitmiştir . çılgınca kadrolar arttırıldı zaten , düşürmüyorlar ısrarla , niteliksiz iş gücü yetişiyor. yarın öbür gün kpss gibi bir güzellkle de karşılaşılabilir.

200 bin doktorun 20 bininin kazandığı paraları duyup da gençlerimizi yönlendirmeyelim derim ben.

@Rust kesinlikle. Tip okuyan cokk arkadaşım oldu. Onlar tus derdine girmişken ben kendi aracımı alıp evlendim. :)

@yusuf android, ios, gömülü sistem? Ne üzerine uğraşıyorsunuz hocam?

Öğretmenlik; Kutsal ve Maneviyatı Büyük  olan, Halkımızın en güvendiği Meslek dalı olup herkesin hayatında var olabilen bir sihirli kelime...Öğretmen...

Tabi 200'e yakın farklı branşı olsa da her birinin farklı güzellikleri var elbette; Fakat Ülkemizde ki Eğitim Sistemini ve Ücret Karşılaştırması açısından En düşük Üniversite mezunu  Memur Statüsünde olması bir handikap... ben kısmına çok takılmadığım ve biraz da idealist bir yapım olduğundan; 12 Yaşında kafama yerleştirdiğim Beden Eğitimi Öğretmeni Olmayı Mevlam Bana nasip etti çok şükür...işimi-mesleğimi ve Geleceğimiz olan Öğrencilerimi çok seviyorum....Herşey Daha Sağlıklı ve Güzel Yarınlarımız için. Saygı ve selamlar :)  

ben tıbbı tavsiye etmiyorum , pratisyen maaşından fazla kazanan o yer senin o yer benim dolaşan mühendis arkadaşlarımı kıskanmıyorum değil.

ömür törpüsü , değmiyor çekilen çileye . 30 yaşına geldim halen düzenimi kuramadım , mecburi hizmetidir 12 ay askerliğidir uğraş dur. büyüklerimizin de dediği gibi doktor efendi dönemi bitmiştir . çılgınca kadrolar arttırıldı zaten , düşürmüyorlar ısrarla , niteliksiz iş gücü yetişiyor. yarın öbür gün kpss gibi bir güzellkle de karşılaşılabilir.

200 bin doktorun 20 bininin kazandığı paraları duyup da gençlerimizi yönlendirmeyelim derim ben.
tıp, uzun vadede mesleki mutluluğu veriyor galiba, rahmetli amcam da hep "40 yaşından sonra doktor olduğumu anladım" derdi...

Kendimden örnek vereyim. Bence yazılım şimdinin ve geleceğin sektörü. Sadece bir oyun yazıp omur boyu yatma şansınız var ;)
peki yazılım için bilgisayar mühendisliği okumak mı yoksa herhangi bir mühendislik okurken yazılıma kurs vs ile ayrıca zaman ayırmak mı?

Meslek seçiminde tecrübelerimizi, tavsiyelerimizi bu başlık altında paylaşarak, gerek genç üyelerimizin, gerekse çocuklarımızın yeni planladıkları hayatları için yeni bakış açıları kazandırabiliriz, benim 26 yıllık çalışma hayatımın ardından söyleyebileceklerim şunlar:

hangi konuda uzmanlaşırsanız uzmanlaşın bu "gerçek" bir meslek olsun; yani marangozluk, yani öğretmenlik, yani mimarlık, yani müzisyenlik, mühendislik, avukatlık vs...

hangi meslek olursa yapılabilecek okullardan uzak durun, yani işletme, iktisat, maliye, ekonomi vs....

çünkü ilk saydığım okullardan mezun olanlar ya da ustası yanında öğrenenler bir meslek sahibi olarak çalışma hayatlarına başlıyorlar, kafalarında ben ne iş yapayım, hangi sınava gireyim endişesi yok, halbuki 2.sırada saydığım okullardan mezun olanlar (biri de ben) bence bir meslek sahibi değiller, uzmanlıklarını kullanacakları bir şirkete/kuruma muhtaçlar, halbuki ilk yazdıklarım kendi kendilerine de mesleklerini icra edebilirler... bu çok önemli bir ayrıntı, kendi çocuğuma bunu tavsiye ediyorum, ben bunun zararını çok çektim çünkü...

siz de kendi meslek hayatınızdan örneklerle bu konunun gelişmesine yardımcı olur musunuz?
Hocam kesinlikle sonuna kadar katılıyorum sana. İmkan varsa bir teknisyen bir el ustası, zanaatkar olmak daha mantıklı şu devirde. Etrafınıza baktığınızda elinizi sallasanız üniversite mezununa çarpıyor. Yanlış anlaşılmasın bende Kimya bölümü mezunuyum ama askerlik dışında hiç bir faydasını görebilmiş değilim. İlk önce karşınıza çıkan sorun 5 yıl tecrübe mevzusu. Sonrasında yılgınlık bıkkınlık.  Şükür ki ben şanslıyım Babamla birlikte sahip olduğumuz işletmeyi yönetmeye çalışıyoruz. Şimdiki kafam olsa üni falan ne gerek var derdim geçerdim işimin başına.

Hocam kesinlikle sonuna kadar katılıyorum sana. İmkan varsa bir teknisyen bir el ustası, zanaatkar olmak daha mantıklı şu devirde. Etrafınıza baktığınızda elinizi sallasanız üniversite mezununa çarpıyor. Yanlış anlaşılmasın bende Kimya bölümü mezunuyum ama askerlik dışında hiç bir faydasını görebilmiş değilim. İlk önce karşınıza çıkan sorun 5 yıl tecrübe mevzusu. Sonrasında yılgınlık bıkkınlık.  Şükür ki ben şanslıyım Babamla birlikte sahip olduğumuz işletmeyi yönetmeye çalışıyoruz. Şimdiki kafam olsa üni falan ne gerek var derdim geçerdim işimin başına.
işe başlayan yeni mezunlar geliyor, çocuk 4 yıl iyi bir üniversitede okumuş, sonra sınava girmiş, 50 bin kişiden 1000 kişi almış kurum ve bu sınavı kazanmış, sonra mülakat vs gelmiş 1500 tl maaşla plaza çalışanı olmuş, 10 yıl böyle çalışsa bu iş ona hiçbir şey vermeyecek, hiçbir konuda uzmanlığı olmayacak, çünkü tabiri caizse koca golf'ün bir vidasını sıkıyor sadece, merakı da yoksa o vida ne işe yarıyor onu da bilmiyor... halbuki "meslek" sahibi olsa durum çok farklı olurdu...

siz 18 yaşında olsanız, sıfırdan üniversite okusanız, baba mesleği/işletmesi de olmasa ne okurdunuz?

@magic  Hocam baba mesleği yapmıyacak olsaydım kesinlikle bilgisayar üzerine bir yerlere gelmeye çalışırdım. Çünkü bilgisayar hastasıyım hatta aşığıyım. Kendi kendime bazı adımlar atmaya çalıştım ancak sağlık sorunları vs. çıktı ortaya. Sonrasında da hikaye bi daha mı dünyaya gelicem deyip bir golf alarak bu siteye üye olarak gelişti. Bir de baktım bu konuya bu foruma yorumlar yazıyorum işte :)  

@magic  Hocam baba mesleği yapmıyacak olsaydım kesinlikle bilgisayar üzerine bir yerlere gelmeye çalışırdım. Çünkü bilgisayar hastasıyım hatta aşığıyım. Kendi kendime bazı adımlar atmaya çalıştım ancak sağlık sorunları vs. çıktı ortaya. Sonrasında da hikaye bi daha mı dünyaya gelicem deyip bir golf alarak bu siteye üye olarak gelişti. Bir de baktım bu konuya bu foruma yorumlar yazıyorum işte :)  
Arif hocam, fotoğraftaki yavrunuza bağışlasın Allah sizi, sağlık sıhhat versin, aynen öyle bir daha mı geleceğiz...

Geri
Üst Alt