Dediğiniz gibi
@magic Emre Hocam, Endüstri Mühendisliğinin farklı bir mühendislik olduğunu daha üniversiteye başladığımız ilk gün hemen farketmiştik. Sadece Biz değil, diğer Mühendislik bölümü öğrencileri de farketmiş olacaklar ki, o kıskanç
dolu bakışlar hala gözümün önündedir. Bir sınıf düşünün ki, 2, bilemediniz 3 kız öğrenci ya var ya yok, ve yine bir sınıf düşünün ki, kız öğrenciler erkek öğrencilerden fazla, bundan daha güzel farklılık olur mu Sizce?
Şaka bir tarafa, şuraya gelmek istiyorum, Endüstri Mühendisliği, gerek eğitim sürecinde, gerek alınan dersler bakımından gerekse çalışma hayatında en sosyal, en dışa dönük mühendisliklerden biri. Kötü tarafı var mı? Evet var, okulu bitirdiğinde dünyadaki mükemmeliyetçi insan sayısına +1 ekliyorsun.
Kafa sürekli optimum kar, optimum verimlilik, optimum fayda, ..... için çalıştığından en mükemmel çözümleri aramak, bulmak istiyorsun. Ama iş hayatı "%60'ı kabulümdür" diyor aslında...Daha sonrası iyileştirme... iyileştirme... iyileştirme... Yani mükemmeli yakalama çabası...
Kendime göre şöyle bir anonim tanımını yapayım isterseniz;
Endüstri Mühendisliği, diğer mühendislik dallarından da aldığı derslerle o "mühendisliklerin cehennemi"nin farkında olan, gerektiği yerde kendi mesleki eğitim teknikleri ile birleştirerek geliştirdiği yöntemleri, insan, makina, zaman ve paranın olduğu her alanda, daha verimli, daha karlı hedeflere ulaşmak ve çalıştığı şirketin vizyonuna uygun gelişimi sağlamak yönünde kullanabilen, orta ve üst düzey yönetici ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmiş bir Mühendislik dalıdır.
İş alanı en geniş ve hele yan dallar alındığında en performanslı, en verimli, en aranan (işverene sağladıkları yönünden) mühendisliklerden biri olması tercih edilmesi için yeterli sebeptir. Tabii seçilecek mesleğin sevilmesi ve ona ilgi duyulması da olmazsa olmazdır.
Peki Endüstri Mühendisliği ile hangi yan dalları almamız daha uygun olur?
Alınacak yan dal, kişinin ilgi duyduğu bir alan/sektör ile ilişkili olmalıdır.
Mesleki performansına ve meslek geçerliliğine maksimum fayda sağlamalıdır.
İş ararken rekabet avantajı yaratmalıdır.
Belli bir yerde ikamet etme zorunluluğu varsa bölgedeki sektörlere uygun olmalıdır.
Birkaç faydalı yan dal vereyim,
İşletme/Finans
Bilgisayar Müh.
Yazılım Müh.
Elektronik Müh.
Şu anki düşünceme göre hangisini seçerdim yan dal olarak? Büyük olasılıkla Yazılım'ı.
Bence burada bırakayım yazmayı, devam ettim mi konu geniş, uzar gider, önünü alamam sonra.
Nasıl yapalım? Şöyle yapalım, soru-cevap şeklinde.
İlgili olan ya da meslek olarak seçmeyi düşünen (varsa) kafasındaki soruları sorabilir. Yaşanmışların da katkısıyla bildiklerimi ve düşüncelerimi aktarır, yardımcı olmaya çalışırım dilimin döndüğünce...
Şu bilgiyi de ekleyim Emre Hocam, bir kız babasıyım ve kendisi Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi.
Saygılar...