Yıllık periyodik bakım

Yağ sahte olmadığı sürece

Mobil 1 esp
Castrol
Luqui
Motul
Ve shell

Bunların hepsi iş görür. Motoru adam gibi işletir...

Xyz Yağın hangi güvenilir satıcıdan alınacağı önemli
Sağ olasın hocam

Özel servisler son 1 kaç yıldır. Shell hx8 kullanıyor.

Doğrumu değil mi araştımadım. Vw son 2/3 yıldır ilk dolum yağı shell kullanıyormuş.
https://mc2haber.com/shell-helixten...,yağların kullanılmasını zorunlu hâle getirdi.

Piyasadaki kurumsallaşmış bosch vs.. servislerde shell kullanıyor.
Günde 100 km kadar yol yapan tdi cay motor dizele denemediğimiz yağ kalmadı aşırı eksiltme yapıyordu, değişimden sonra 6 bini görmeden yağ ışığı yanardı, Son 3 değişimde Hx8 9 bin km de uyarı veriyor. Motor çok uzun km sessiz çalışıyor.

Yağ filtrenizi alıp çok uygun fiyatlara shell istasyonlarında değişim yapabilirsiniz. Hava ve poleni kendiniz takabilirsiniz çok kolay.

Ben aracı aldıktan sonra 2 kere toptec 4200 yağ koydum mucizevi bir ürün değil eksiltme ve 2bin km geldiğinde motor sesi sessizliğini bozuyor.

Parayı basan offical yağ partneri olur .

2022 F1 de yağ partnerleri bu sekilde olmuş?

Hangisi en iyisi ?

En iyisi diye bisey olsaydı
Hepsi tektip eniyisini kullanırdı.

Luqui / motula tenezzül eden yok o da ayrı konu

https://f1chronicle.com/what-oil-do-f1-cars-use/

Ekli dosyayı görüntüle 64449

Liqui Moly takımların değil direkt F1'in resmi ana sponsorlarından birisi, hem de üst üste 5 yıldır :)

Ayrıca Moto GP ve diğer birçok motor sporlarında da sıkça rastlıyorum.

Kaynak: https://www.liqui-moly.com/en/compa...t=Formula 1 ®,the premier class of motorsport.

Konuya girmişken bakıma teğet geçen elle tutulur bu sabaha ait taze bilgi de vereyim: Tüvtürk muayene ücreti 1130 TL + 180 TL egzoz ölçümü = 1310 TL.

1678265635679.png

Liqui moly hakkinda cok bir fikrim yok acikcasi o yuzden belirtmemis olabilirim. Yani castrolle vs eş değer mi gerçekten?

Bir de motorun uzerinde yağ çubuğunun yaninda castrol yazdigini yeni fark ettim. Acaba ozellikle vw nin tavsiyesi mi?
@forzaGilles hocamın dediklerine katılıyorum bire bir.

Doğrumu değil mi araştımadım. Vw son 2/3 yıldır ilk dolum yağı shell kullanıyormuş.
https://mc2haber.com/shell-helixten-volkswagen-standartlarina-uygun-motor-yagi#:~:text=Volkswagen (VW) Grubu yaptığı açıklama,yağların kullanılmasını zorunlu hâle getirdi.

Günde 100 km kadar yol yapan tdi cay motor dizele denemediğimiz yağ kalmadı aşırı eksiltme yapıyordu, değişimden sonra 6 bini görmeden yağ ışığı yanardı, Son 3 değişimde Hx8 9 bin km de uyarı veriyor. Motor çok uzun km sessiz çalışıyor.

Yağ filtrenizi alıp çok uygun fiyatlara shell istasyonlarında değişim yapabilirsiniz. Hava ve poleni kendiniz takabilirsiniz çok kolay.

Ben aracı aldıktan sonra 2 kere toptec 4200 yağ koydum mucizevi bir ürün değil eksiltme ve 2bin km geldiğinde motor sesi sessizliğini bozuyor.
Benim bildiğim o servislerin anlaşmasına bağlı. Shell kullan ve Castrol kullanan servisler var diye biliyorum.

Gerçekten çok yerinde bir done olmuş, kesinlikle haklisiniz ticari sözleşmeler neyi gerektiriyorsa taraflar o sekilde davraniyor, davranmak da zorundalar.

O zaman hic popülaritesinden dolayi castrol diye diretmeye gerek yok. Sizin ve diğer üstatlarin tavsiyesi üzerine liqui moly arastirmasi yapayim ben.

Ve de sağ olun değerli bilgileriniz için.
TSI motor için uyumlu olan yağ LM Top Tec 4200 5W-30 (Türkiye distribütörü resmi satış sitesi); https://www.liquimolyturkey.com/liqui-moly-5w30-motor-yagi-tam-sentetik-top-tec-4200-4litre-3715

Filtreler için Bosch, Valeo, Wunder, Fram vs.. bunlar dandik olanlar,

Mann Filtre piyasada alabileceğiniz en iyi filtre üreticilerinden biridir, Mann Filtre (yetkili satıcısı); https://www.filtremarketim.com/

Zamanında üretilen (CAXA motor kodlu) Mk5 1.4 TSI 122ps Golf ‘lerde model yılına göre değişiklik gösteren 3 farkı tip yağ filtresi kullanılmıştır, bu sebebten yağ filtresini alırken “özellikle” dikkat etmekisiniz, Bu Mk5 TSI motorlarda kullanılan 3 farklı tip filtrenin 2’si görünüş bakımından birbirine çok benzerler yanlış alırsanız, 200-250 km sonra filtreden yağ kaçırır, basınç düşer, sıkıntılı durumlar olur.!!

Mann Online Katalog
(Golf Mk5 1.4 TSI 122ps/90kW CAXA motor); https://catalog.mann-filter.com/EU/tur/vehicle/MANN-FILTER Katalog Europa/Araçlar/Otomobiller + Ticari Araçlar/VW (VOLKSWAGEN)/Golf V ~ Golf Plus (1K1, 1K5, AJ5, 5M1, 521)/1.4 TSI ( (1K1, 1K5, AJ5, 5M1, 521)) CAXA (T00000000382021)

1.4 TSI 122 PS CAXA Motor yağ kapasitesi; 3,6 Litre

##Doğru yağ filtresi için aracın üretim tarihini bilmeniz gerekir (model yılı ile karıştırmayın),
Bakım öncesi servisten (karter tapası ve tapa pulunu) almanızı öneririm, 40-50 lira bişey., dışarda satılan yan sanayi olanlar almaya değmez.

Son düzenleme:
Evet VW fabrikada artık (ilk dolum yağı) olarak son 3-4 senedir Shell kullanıyor, ancak fabrika Shell HX8 kullanmıyor..!! Bu yağ shell ‘in “alt segmentte” konumlandırdığı (düşük kaliteli) bir yağıdır.!!

VW Almanya fabrikada ilk dolum yağı olarak kullandığı yağlar;
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-20
Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30 (yüksek performans yağı)

Tabii VW Almanya bu yukardaki yağları 2020 yılı ve sonrasında üretilmiş 1.0 TSI ve 1.5 TSI motorlar için kullanıyor,

2019 yılı ve öncesinde üretilmiş 1.0 / 1.2 / 1.4 TSI ve 1.6 / 2.0 TDI motorlar için (VW504.00 / VW507.00 onaylı) 5W-30 kullanmalıdır.

https://mc2haber.com/shell-helixten...,yağların kullanılmasını zorunlu hâle getirdi.

Evet hocam ben de Bosch car servis ile daha Yeni görüşme sağladım dediğiniz gibi Shell hx8 kullanıyorlar. Geçen sene ben de yağ değişimini Bosch car da yaptırdım ve dolayısıyla Shell i gayet memnun bir şekilde kullandım.

Sitemizden yine bir üstadımız da aynı şekilde hava ve poleni kendiniz değiştirebilirsiniz önerisinde bulunmuştu bunun videolarini izleyip bir deneyeceğim. Böylelikle gereksiz işçilik masrafından da kurtulmuş oluruz.

Teşekkürler

Benim bildiğim o servislerin anlaşmasına bağlı. Shell kullan ve Castrol kullanan servisler var diye biliyorum.
Benim kendi yaptırdığım Bosch car ve sonrasında da görüştüğüm 2 Bosch carda da Shell kullanıldığına tanık oldum hocam

TSI motor için uyumlu olan yağ LM Top Tec 4200 5W-30 (Türkiye distribütörü resmi satış sitesi); https://www.liquimolyturkey.com/liqui-moly-5w30-motor-yagi-tam-sentetik-top-tec-4200-4litre-3715

Filtreler için Bosch, Valeo, Wunder, Fram vs.. bunlar dandik olanlar,

Mann Filtre piyasada alabileceğiniz en iyi filtre üreticilerinden biridir, Mann Filtre (yetkili satıcısı); https://www.filtremarketim.com/

Zamanında üretilen (CAXA motor kodlu) Mk5 1.4 TSI 122ps Golf ‘lerde model yılına göre değişiklik gösteren 3 farkı tip yağ filtresi kullanılmıştır, bu sebebten yağ filtresini alırken “özellikle” dikkat etmekisiniz, Bu Mk5 TSI motorlarda kullanılan 3 farklı tip filtrenin 2’si görünüş bakımından birbirine çok benzerler yanlış alırsanız, 200-250 km sonra filtreden yağ kaçırır, basınç düşer, sıkıntılı durumlar olur.!!

Mann Online Katalog
(Golf Mk5 1.4 TSI 122ps/90kW CAXA motor); https://catalog.mann-filter.com/EU/tur/vehicle/MANN-FILTER Katalog Europa/Araçlar/Otomobiller + Ticari Araçlar/VW (VOLKSWAGEN)/Golf V ~ Golf Plus (1K1, 1K5, AJ5, 5M1, 521)/1.4 TSI ( (1K1, 1K5, AJ5, 5M1, 521)) CAXA (T00000000382021)

1.4 TSI 122 PS CAXA Motor yağ kapasitesi; 3,6 Litre

##Doğru yağ filtresi için aracın üretim tarihini bilmeniz gerekir (model yılı ile karıştırmayın),
Bakım öncesi servisten (karter tapası ve tapa pulunu) almanızı öneririm, 40-50 lira bişey., dışarda satılan yan sanayi olanlar almaya değmez.
Hocam veya üstadım desem daha doğru olur sanırım bu kadar teknik bilgiye sahip olmak üstat sıfatına haiz olmak demektir:)

Öncelikle çok teşekkür ediyorum bu değerli ve benim için de bir o kadar yararlı bilgileriniz için. Üstelik benim modelime de değinmiş olmanız (mk5 1.4 tsi) harika oldu. Çünkü modelden modele, yıldan yıla çeşitli farklılıklar göstereceğinden bununla ilgili doğrudan kullanışlı linkler attığınız için emeğinize sağlık.

O zaman liqui moly'den TSI uyumlu yağa attığınız linkten bakacağım.

Sonrasında da benim kasaya uyumlu Mann filtre bakiyorum verdiğiniz linkten üretim tarihine de dikkat ederek.

Yalnız iki küçük sorum olacaktı üstat.

Geçen sene Bosch car servisten yıllık periyodik bakım yaptırırken sanki yağa 10w 40 dediğini hatırlıyorum. Yanlış mı hatırlıyorum acaba? Mümkün değil mi 10w 40 bize? 5w 30 mu olmali kesinlikle?

Bir de evet Mann fitrenin en kaliteli filtrelerden birisi olduğuna değinmişsiniz fakat merak ettiğim Bosch u dandik filtreler kategorisine almışsınız. Bosch bu konuda yetersiz mi kaldı gerçekten, şaşırtıcı. Hiç düşünmeden güvenip satın alabilirdim siz söyleyene kadar.

Bu arada Kartal Bosch cardan aldığım fiyat.
Yağ olarak Shell.

Ekli dosyalar

• IMG-20230302-WA0013.jpg
    IMG-20230302-WA0013.jpg
    104.3 KB · Görüntüleme: 37
Bir çok yağ seçici uygulama ilk 100/150k sonrası bir üst kalınlıkta yağ öneriyor. Yet serviste her gelene 5w30 koyuyor varil ne gelirse vs.. iş görür mü görür ama ömürden gidiyor.:)

Filtre de Mann ve Mahle en iyi iki marka Mann da piyasanın yarısından fazlası sahte sık sık baskın yapılıyor. Merdiven altı üretimi çok, Filtron Bosch dan iyi fiyat performans açısından.

10w40 yağlar genelde yarı sentetik kalın sınıfında 2005 ve öncesi araçlara uygun ..

Bütçe uygun olursa Mann yağ, hava, poleni alın shell istasyonlarından yağı aldığınızda işçilik almıyorlar. ( Ustaya bir miktar .....)

Shell istasyonları yağları herhangi bir yerden alamaz yakıtı ve perakende aldığınız tüm ürünler shell markasının sorumluluğunda istasyonu kapatırlar. Girişi belli satılan ürün belli otomasyon yakıtından satılan iğneye kadar kontrol ediliyor.

Kullandıkları filtrelere bir şey diyemem eksikleri o bence,, Yağları ve antifrizleri güzel filtreler vasat.
Hava ve poleni takarsınız çok kolay .

21888819.jpg

Benim kendi yaptırdığım Bosch car ve sonrasında da görüştüğüm 2 Bosch carda da Shell kullanıldığına tanık oldum hocam
Yetkili servis içindi benim yorumum ama doğrudur sizin dediğinizde. Polomuzda var. Bugün fiyat aldım servisten. 32 binde 2019 model standart bakım + bujiler için indirimli 5800 tl istediler. Ben bi düşünim size dönerim diyip kapadım :).

Geri
Üst Alt