7500 km de yağ eksiltiyordu benim araç da,
bakıma ya 1 ay kala denk geliyordu ya da bir hafta kala. Bazen yağ ekledim bazen de bakımı öne çektim..
Son 1 senedir çok kısa mesafe (mahalle içi) kullanım ve kışın da akü bitmesin diye durduğu yerde rölantide çalıştırdığımdan; ve arada bir motor sıcakken 5500 - 6000 devirlere kadar sürdüğüm zamanlar da oldu bu dönemde. Işıklarda gaza getirenler sağolsun
bu sefer 5800 km de yağ ışığı yaktı (Liqui moly top tec 4200).
Yağ ışığı yaktıktan sonra ortalama yarım litre yağ eklemek yeterli oluyor bende. 1 lt koyanlar sanırım çubuktaki yüksekliği orta seviye yerine maksimum seviyede tutmak istiyor.
Motorda bazı noktalarda terleme oluyor, örneğin yağ kapağı çevresi, turbo bölümü. Buradaki yağ miktarı görece az, sızıntı değil lekelenme şeklinde olduğu için ustalar normal diyor.
Uzun yol kullanımı olmaması da erken yağ eksiltmesine sebep bence... Uzun yol kullanım yapanlarda yağ eksiltme daha geç rastlanıyor sanırım, şuan uzun dönem ortalama hızım 29-30 km lerde. (Kışın 20 lerde idi)
Bu yüzden bu sene bakımı 7500 km civarında yapacağım, 7500/29=258 saat kullanıma denk geliyor. Bir ara yağ ömründe konuşulmuştu bu saat mevzusu bence doğruluk payı var. Uzun yol kullanımı olsa ortalama 45-50 civarında olsa yağ eksiltme eminim 10 bin civarlarında denk gelecektir.
Benim aracı 4 yıl abim Ankara'da çevre yollarda nispeten açık yollarda 70 üstü hızlarda kullandı, 2 ayda bir şehirler arası 1200 km mutlaka gider gelirlerdi. 4 sene Yetkili servis bakımlıydı hiç yağ ışığı yakmadı bu 4 senede.
1. Sene 13.713 km
2. Sene 11.671 km
3. Sene 12.153 km
4. Sene 14.721 km
4. Seneden sonra özel servis bakıma geçtik.
Ve araç da bana geçti, şehir değişti, kullanım tarzı şehir içi ve kısa mesafeye döndü derken... km 10 bin i bulmadan yağ ışığı yakmaya başladık.
Özel servislerde konulan yağlardan biri yada bir kaçı sahte (yada araçla uyumsuz) yağ olma ihtimali var mı ? Tabiki buna emin olamıyoruz.
Yetkili serviste kullanılıp dışarda satılmayan yağın da bu yağ eksiltmeme durumunda bir tık başarılı olması ihtimal dahilinde midir? Bilmiyorum olabilir belki... (Yağ ışığı yakmadı diyen araç sahipleri full yetkili servis bakımlı ise bu tez doğru olabilir de)
Özetle ben bu duruma alıştım, 5 lt yağ alıp 4 lt kullanıyor 1 lt bagajda bekletiyorum. Bakımı da 7500 km de yaptırınca sorun kalmıyor benim açımdan.