Özel plaka hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SerhatK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Eylül ayında 27 plaka iki harf üç rakam şeklinde 3.500₺’ye aldım. FB harfliler bile 6.000₺ idi. Tanıdık falan da yok, bu işlerle uğraşan bir aracı vasıtasıyla aldım. Devlet bu iş için bir standart oluşturup düzen kurarsa belirleyeceği fiyatlarla talep azalır bence. Şimdilik tanıdıkla da olsa makul fiyatlarla alınabiliyor. Yerin kulağı vardır, “Şimşek” çakmasın sonra… :)

• Beğen
Tepkiler: SCC

Eylül ayında 27 plaka iki harf üç rakam şeklinde 3.500₺’ye aldım. FB harfliler bile 6.000₺ idi. Tanıdık falan da yok, bu işlerle uğraşan bir aracı vasıtasıyla aldım. Devlet bu iş için bir standart oluşturup düzen kurarsa belirleyeceği fiyatlarla talep azalır bence. Şimdilik tanıdıkla da olsa makul fiyatlarla alınabiliyor. Yerin kulağı vardır, “Şimşek” çakmasın sonra… :)
😃 iyi fiyata almışsınız gene

34 ERN gibi bir plaka alınca her sene özel plaka vergisi gibi bir şey ödüyor muyuz, yoksa sadece bir kereye mahsus emniyete yatırdığımız para ile işlem bitiyor mu ?

34 ERN gibi bir plaka alınca her sene özel plaka vergisi gibi bir şey ödüyor muyuz, yoksa sadece bir kereye mahsus emniyete yatırdığımız para ile işlem bitiyor mu ?
Hocam normal pilaka da sadece plaka çıkarılırken bagıs yapacaksın şu an 3 harfli 20bin -25bin arası örnek 34ERN gıbı
Trafik tescilden halledeceksin. Orda liste var secıyorsun istediğin plaka yı

Bırde özel plakalar var mesela 06 HAMZA 06 gıbı bunların yıllık vergılerı var bunlarda her yıl vergı oranı degsıyor

Öncelikle plakanız hayırlı olsun @SerhatK :)

Bence plaka tahsisi arabaya değil, şahıslara yapılmalı. Arabanı satsan dahi, plakayı satmadığın sürece senin olmalı.
Bir kişiye satılacak plaka sayısının da bir sınırı olmalı, bu işin haksız kazanç elde etme yöntemi olmasına engel olacak tedbirler alınmalı.
Özel plakaya böyle büyük paraların verildiği bir durumda, aracınızı sattığınızda -plakayı vermeseniz dahi- aynı plakayı yeni aracınızda kullanmak için tekrar bağış yapma gerekliliği can sıkıcı ve vicdani değil.

Bence plaka tahsisi arabaya değil, şahıslara yapılmalı. Arabanı satsan dahi, plakayı satmadığın sürece senin olmalı.
Bir kişiye satılacak plaka sayısının da bir sınırı olmalı, bu işin haksız kazanç elde etme yöntemi olmasına engel olacak tedbirler alınmalı.
Özel plakaya böyle büyük paraların verildiği bir durumda, aracınızı sattığınızda -plakayı vermeseniz dahi- aynı plakayı yeni aracınızda kullanmak için tekrar bağış yapma gerekliliği can sıkıcı ve vicdani değil.
Teşekkür ederim👍 kesinlikle haklısınız belli bir plakayı şahsa tamamen vermeleri güzel bir uygulama olurdu

Avrupa ülkelerimin çoğunda bu uygulama var
Kişiye özel plakani alıyorsun aracın normal plakalarını çıkarıp kaldırıyorsun ve özel plakani takip kullanıyorsun daha sonra aracı satarken özel plakani çıkarıp yerine normal plakayı takıp satıyorsun sonra yine aynı işlem özel plakani aldığın yeni araçta takıyorsun yani kısaca plaka araca değil kişiye ait oluyor

Ekli dosyalar

• IMG_2655.jpeg
    IMG_2655.jpeg
    155.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_2653.jpeg
    IMG_2653.jpeg
    94.1 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_2654.jpeg
    IMG_2654.jpeg
    133.2 KB · Görüntüleme: 10

Bizim gibi meraklı olan kişiler için iyi bir uygulama olmasa da bence en adaletli sistem Fransa'da.

Bir araç ilk tescil edildiğinde plaka sistem tarafından otomatik atanıyor ve o araç hurdaya çıkana kadar plakası değiştirilemiyor. Böylece kimse kimseye bir şey satamıyor.

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum ancak kara borsa muamelesi yapıyolar resmen halbuki istediğim plaka trafikte birçok araçta rastgele alınmış şekilde üç harf iki rakam vs değil istediğim ama durum bu ümraniyeden aldım sabah iki sefer ümraniye bi sefer üsküdara gittim en son ümraniyedekini aldım birdaha üsküdara gitmeye üşendim açıkcası tekrardan teşekkür ederim 👍
@SerhatK plakanız ve aracınız hayırlı olsun aslında bende adıma özel plaka almak istiyordum fakat nedense uğraşmak zor geldi, merak ettiğim konu plakayı aldığınız ilçede ikamet etmemiz gerekir mi yoksa o ilde ikamet etmemiz yeterli mi

Bizim gibi meraklı olan kişiler için iyi bir uygulama olmasa da bence en adaletli sistem Fransa'da.

Bir araç ilk tescil edildiğinde plaka sistem tarafından otomatik atanıyor ve o araç hurdaya çıkana kadar plakası değiştirilemiyor. Böylece kimse kimseye bir şey satamıyor.
Bizim ülkemizde araç bazlı plaka biraz sıkıntı trafik çevirmelerinde bile eğer bir araç bulunduğu ile yabancı bir plakaysa direkt yabancı plakayı çeviryorlar kişiye ait olmalı cep telefonu numarası gibi bence önümüzdeki dönemde de bu sisteme ihtiyaç duyulacak..

@SerhatK plakanız ve aracınız hayırlı olsun aslında bende adıma özel plaka almak istiyordum fakat nedense uğraşmak zor geldi, merak ettiğim konu plakayı aldığınız ilçede ikamet etmemiz gerekir mi yoksa o ilde ikamet etmemiz yeterli mi
İstediğiniz plaka ile aynı ilde ikamet etmeniz gerekli örneğin İstanbul ikametli olup Kayseri plaka alamıyorsunuz ama ilçe bazında sıkıntı yok ikametiniz İstanbul Üsküdar ise gene İstanbul Beykoz ya da Bahçelievler ilçesine ait bir plaka harf grubunu o ilçenin ilçe trafik şubesine gidip halledebiliyorsunuz gitmeden halletmenize yardımcı olacak birisi varsa muameleci emniyet mensubu vs gibi onada gitmenize gerek kalmıyor ama genelde gitmek gerekiyor benim şansıma istediğim plaka bağlı olduğum ilçedeydi aynı harf kodu üç rakama kadar başka ilçedeydi sonunu üç rakam isteseydim ozaman o ilçeye ait plakayı gene alabiliyordum

Bizim ülkemizde araç bazlı plaka biraz sıkıntı trafik çevirmelerinde bile eğer bir araç bulunduğu ile yabancı bir plakaysa direkt yabancı plakayı çeviryorlar kişiye ait olmalı cep telefonu numarası gibi bence önümüzdeki dönemde de bu sisteme ihtiyaç duyulacak..

Evet bizim için uygun bir sistem değil. Ancak bu tür fırsatçılığın olmadığı bir sistem.

Fransa'da şehir kodu plaka numarasına dahil olmadığı için böyle bir sorun yok. Şehir kodu ve arması isteğe bağlı olarak bastırılıyor veya istediğiniz herhangi bir şehrin kodunu bastırabilirsiniz.

Ancak şöyle de iyi bir işlevi var. Plaka araç üzerine olduğu ve değişmediği için plaka üzerinden araç bilgileri sistemde kayıtlı böylece örneğin bir yedek parça almak istediğinizde araç plakanızı girerek hangi parçayı almanız gerektiği otomatik çıkıyor. Atıyorum bir fren balatası, bir sensör, amortisör vs. araç plakası ile herhangi bir satıcıdan buluna biliyor. Böylece şu mu olmalı, bu mu olmalı gibi ikilemler yaşanmıyor.

İstediğiniz plaka ile aynı ilde ikamet etmeniz gerekli örneğin İstanbul ikametli olup Kayseri plaka alamıyorsunuz ama ilçe bazında sıkıntı yok ikametiniz İstanbul Üsküdar ise gene İstanbul Beykoz ya da Bahçelievler ilçesine ait bir plaka harf grubunu o ilçenin ilçe trafik şubesine gidip halledebiliyorsunuz gitmeden halletmenize yardımcı olacak birisi varsa muameleci emniyet mensubu vs gibi onada gitmenize gerek kalmıyor ama genelde gitmek gerekiyor benim şansıma istediğim plaka bağlı olduğum ilçedeydi aynı harf kodu üç rakama kadar başka ilçedeydi sonunu üç rakam isteseydim ozaman o ilçeye ait plakayı gene alabiliyordum
@SerhatK anladım bu bilgilerinizden sonra ilerde bir plaka değişikliği yapabilirim teşekkür ederim 🙏

Hocam Fransa da araca plaka Fransa geneli veriliyor
Ne güzel işte Türkiye de kendi pilakani secebiliyorsun
Hiç bir ucret ödemeden sistemin seçtiği plakayı da alabilirsin tipki fransa daki gibi
Su da var kardeşim Hollanda da aracı aldı sistem den öyle bir plaka çıktı ki ( pis bir uç harf)
aracin plakasını degsitirmek icin araci trafikten men edtirip tekrar dan kayit yaptırdı ve baya bir yorucu ve masraflı bir işlem oldu

• Beğen
Tepkiler: SCC

Hocam Fransa da araca plaka Fransa geneli veriliyor
Ne güzel işte Türkiye de kendi pilakani secebiliyorsun
Hiç bir ucret ödemeden sistemin seçtiği plakayı da alabilirsin tipki fransa daki gibi
Su da var kardeşim Hollanda da aracı aldı sistem den öyle bir plaka çıktı ki ( pis bir uç harf)
aracin plakasını degsitirmek icin araci trafikten men edtirip tekrar dan kayit yaptırdı ve baya bir yorucu ve masraflı bir işlem oldu

Hocam evet Türkiye de ki sistem daha iyi ancak plakaların ilçe emniyet müdürliklerinde böyle kara borsa gibi *bağış usulüyle satılması şahsen hoş bulduğum bir uygulama değil. Devlet sabit bir fiyat koyar hangi şehrin hangi ilçesi olursa olsun verirsin parayı alırsın.

Geri