ozan2088
Üye
- İsim
- Ozan
Euro 5 motor ile gelen yeni nesil dizel partikül filtresinin birçoğunuz biliyorsunuzdur. Malum her filtrede olduğu gibi bunun da tıkanma durumu olabiliyor. Geçenlerde yaşadığım olayı sizlerle paylaşmak istedim. Araç iki haftadır şehir dışına çıkmadığı için kısa süreli çalıştırmalar baya fazla olmuştu. Motor fan açıyor fakat motor çalışma süresi 10dk'yı geçmediği için dizel partikül filtresi düzenli olarak temizlenmiyordu. Normalde bu işlem uzun sürüş mesafelerinde gerçekleşir. Fakat biz nadiren hissederiz. Belirtileri de, motorun fan açması (durduğumuzda anlarız), devirin trafik ışıklarında durulduğunda 1000 civarında olması ve start-stop devreye girmemesi şeklindedir.
Temizlenme işlemi gerçekleşemediği için en son motorda aşağıdaki uyarıları gördüm. Turuncu Ünlem ve Filtre İşareti.
Aşağıda klavuzun ilgili bölümünde belirtildiği gibi devirli olarak aracı birazcık zorladıktan sonra uyarıların tamamı söndü. Sonuç olarak aracınızı bazen devirli kullanmanız gerekmekte. Uzun yokuşlarda daha düşük vites ile inmek bir çözüm. ve bazen tasarruf etmek yerine motor birazcık sıkıştırılabilir. Çünkü Dizel Partikül Filtresinin değişimi cebinizi yakacak fiyatlarda. Tıkanmasına sebebiyet vermemek ise sizin elinizde.
Temizlenme işlemi gerçekleşemediği için en son motorda aşağıdaki uyarıları gördüm. Turuncu Ünlem ve Filtre İşareti.
Aşağıda klavuzun ilgili bölümünde belirtildiği gibi devirli olarak aracı birazcık zorladıktan sonra uyarıların tamamı söndü. Sonuç olarak aracınızı bazen devirli kullanmanız gerekmekte. Uzun yokuşlarda daha düşük vites ile inmek bir çözüm. ve bazen tasarruf etmek yerine motor birazcık sıkıştırılabilir. Çünkü Dizel Partikül Filtresinin değişimi cebinizi yakacak fiyatlarda. Tıkanmasına sebebiyet vermemek ise sizin elinizde.