Güncel Bakım Masrafları

Bmw bakımlar 18 ay/15.000 km (legal bmw kitap bilgisidir)

Benim arkadaş 1.16 d bmw icin ilk bakıma
18. Ayda 13500 km de girdi.

18 ay bakımında yağ + yağ filtresini degistirip güle güle dedi kosifler .....
Eeee? Hava + polen ?

Bi 18 ay daha gecince mi degisecek (eder 36 ay??? Yani 3 yıl ??)

Birtek vw degil hava+ polende ütopik periyotlar belirlemede ?

Hava filtresinin 30binde bir değişimi hangi yılda başladı ?
Madem bu filtreler 30bin kilometre tozlanmadan tıkanmadan dayanabiliyordu biz neden yıllarca her 10bin de değiştirdik diye kendime sormadan edemiyorum.

Güncel (2022)
Periyodik Bakım Aralık ve Kapsamlarını

Ekli dosyayı görüntüle 54164
periyodik-bakim2022-png.54164

Pdf dosyasını buradan indirebilirsiniz

Özetle her 15 bin km ya da 1 yıl hava ve polen filtresi kontrolü var ve gerekirse değişimi..
Her 30 bin km ya da 2 yıl hava ve polen filtresi değişimi olarak güncellenmiş.

2022 de akıllarına ne geldi acaba. Gerçekten bakım fiyatını düşük gösterip müşteri çekmekse amaç gerçekten akıl oyunları başlamış demektir. Diğer firmalarda da durum bu şekilde mi şuan yoksa sadece vw grubu mu böyle

Pandemi sonrası fiyat artışları sonrası fiyatları şirin gösterme çalışması diyebiliriz.

Ayrıca az kullanılmış araçlar da oldukça fazlaydı. Daha doğrusu yatan stokta bekleyen araç fazlaydı. Haliyle temiz kalıyordu. Ancak yıl bazlı düşününce değişim olmaması şaşırtıcıydı.

Tabii ki önceki senelerde neden her sene değiştirilirdi sorusu herkesin aklına gelmişti..

Teknik olarak da kontrol edilir gerekirse değişir ibaresi var ancak istisnasız şekilde temsilciler 2 senede 1 şeklinde ezberlemişler..

Bilinçli kullanıcılar filtrelerin değiştirilmediği bakımlarda dışarıdan temin edip değiştirdi.

Bmw bakımlar 18 ay/15.000 km (legal bmw kitap bilgisidir)

Benim arkadaş 1.16 d bmw icin ilk bakıma
18. Ayda 13500 km de girdi.

18 ay bakımında yağ + yağ filtresini degistirip güle güle dedi kosifler .....
Eeee? Hava + polen ?

Bi 18 ay daha gecince mi degisecek (eder 36 ay??? Yani 3 yıl ??)

Birtek vw degil hava+ polende ütopik periyotlar belirlemede ?
Gerçekten ütopik sayılar ortaya çıkmış artık. 5binde bile filtrenin rengi değişiyor neredeyse içinden de toz çıkıyor.
Polen bir nebze kabul edilebilir sonuçta sürekli havalandırma çalışmıyor ama hava filtresi sürekli faal

Pandemi sonrası fiyat artışları sonrası fiyatları şirin gösterme çalışması diyebiliriz.

Ayrıca az kullanılmış araçlar da oldukça fazlaydı. Daha doğrusu yatan stokta bekleyen araç fazlaydı. Haliyle temiz kalıyordu. Ancak yıl bazlı düşününce değişim olmaması şaşırtıcıydı.

Tabii ki önceki senelerde neden her sene değiştirilirdi sorusu herkesin aklına gelmişti..

Teknik olarak da kontrol edilir gerekirse değişir ibaresi var ancak istisnasız şekilde temsilciler 2 senede 1 şeklinde ezberlemişler..

Bilinçli kullanıcılar filtrelerin değiştirilmediği bakımlarda dışarıdan temin edip değiştirdi.
Yani böyle düşününce dediğin mantıklı hale geliyor tabi.
Öte yandan şunu düşünüyorum filtre teknolojisi yıllardır aynı inanılmaz bir gelişim yok buna rağmen hava polen 30bin gidebiliyorsa yağ filtresi de gider.
Motor yağları da her geçen sene güncellenmeye devam ediyor ve 0w20 gibi incecik bir yağ ile motor görevini yerine getiriyor.
Longlife motor yağları kullanılsa 30bine kadar bakıma da gerek kalmaz o zaman.

Öte yandan şunu düşünüyorum filtre teknolojisi yıllardır aynı inanılmaz bir gelişim yok buna rağmen hava polen 30bin gidebiliyorsa yağ filtresi de gider.
Motor yağları da her geçen sene güncellenmeye devam ediyor ve 0w20 gibi incecik bir yağ ile motor görevini yerine getiriyor.
Motor yağı da belki esnetilebilir. Zaman gösterecek. Dizel araçların triger değişimi 4 yılda bir değişimdi önce. Sonra 120.000 km oldu..
Filtre olayı yollarla da bağlantılı. Elbette her taraf tozsuz topraksız değil.. yine de eskiye göre daha iyi diyebiliriz ancak şimdide çevre kirliliği var vs.

Neyse çok da detaya girince yeni bir şey çıkıyor. Geçmişe dönük eski ve yeni periyodik bakım listelerini paylaştığım konuya dönüp bakabilirsiniz.
Aşağıya alıyorum.
Yeni ve eski listeyi karşılaştırmak isteyenler için..
bakim1-2-jpg.54165

Ekli dosyayı görüntüle 54165

Ya bulamadım ya da yakıt filtresi değişimi kalkmış.
Bir de kalite kontrol:)

Yaklaşık 30 maddeyi herkes yapabilir. Biraz maddeleri dağıtmışlar anladığım kadarıyla.

Kullanıcı adına (ogzogz) tıkladığınızda geçmişe dönüp o kısımları okuyarak aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz..

Son düzenleme:
Motor yağı da belki esnetilebilir. Zaman gösterecek. Dizel araçların triger değişimi 4 yılda bir değişimdi önce. Sonra 120.000 km oldu..
Filtre olayı yollarla da bağlantılı. Elbette her taraf tozsuz topraksız değil.. yine de eskiye göre daha iyi diyebiliriz ancak şimdide çevre kirliliği var vs.

Neyse çok da detaya girince yeni bir şey çıkıyor. Geçmişe dönük eski ve yeni periyodik bakım listelerini paylaştığım konuya dönüp bakabilirsiniz.
Aşağıya alıyorum.

Kullanıcı adına (ogzogz) tıkladığınızda geçmişe dönüp o kısımları okuyarak aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz..

855d909fda1b7a896e4548c924559b80.jpg
Ben önceden bu tabloya göre yapıyordum kontrollerimi ama dediğiniz gibi maddeler hep yer değiştirmiş.

Gerçekten ütopik sayılar ortaya çıkmış artık. 5binde bile filtrenin rengi değişiyor neredeyse içinden de toz çıkıyor.
Polen bir nebze kabul edilebilir sonuçta sürekli havalandırma çalışmıyor ama hava filtresi sürekli faal

Bmw de servis aksiyonları
Aslında araç tarafından sürücüye medyada bildiriliyor.

Bir Sabah (18 ay dolduğu gün) araç medyasında
Servis bakımı icin lütfen en yakın servise başvurun yazısı çıkıyor. Arkadaş bu sekilde 18 ay/13500 km de servise girdi.

Yağ+ yağ filtresi degisti bakım bu kadar dediler gönderdiler.

Hava ve polen ne olacak?

Periyodik bakım aksiyonlarını araç kendisi belirliyor bmw demistim.

Çok büyük ihtimalle arkadasın aracı bu sefer zaman/süreden bagımsız araç 20.000 km ye geldiginde yine servise basvurun uyarısı vericek medya ekranında.

Bu seferde 20.000 km de hava+ poleni degistirecekler ?

vw/ bmw/ mercedes farketmez Hava + polen icin primer kriter km dir.
Zaman / süre sekonder kriterdir.

Bana görede hava + polen max 20.000 km de bir degistirilmelidir.
30.000 km idare etmesine imkan yok .

Ama ben 24 ayda 16 bin ? 18 bin km anca yapıyorum diyen bir kullanıcı 24 ayda bir hava + poleni degistirmesinde sakınca yoktur.

Sonuc: hava + polen 30.000 km gitmez o kesin ve net

İçine sinmeyen dışardan alıp değiştirsin.

Az yol yapanlar için bence güzel bu sistem.

Yağ değişimi için de böyle bir istisna olsun
"15 bin km / 2 yıl" hangisi önce dolarsa.

Ekli dosyayı görüntüle 80692
Ben önceden bu tabloya göre yapıyordum kontrollerimi ama dediğiniz gibi maddeler hep yer değiştirmiş.
Hocam tablo yeni nesil mi eski nesil araçlar için mi ?
4 yılda bir km bakılmaksızın değişen triger kayışı tr yan sanayisi falan mı acaba ömrü çok kısa.

İçine sinmeyen dışardan alıp değiştirsin.

Az yol yapanlar için bence güzel bu sistem.

Yağ değişimi için de böyle bir istisna olsun
"15 bin km / 2 yıl" hangisi önce dolarsa.

Hocam tablo yeni nesil mi eski nesil araçlar için mi ?
4 yılda bir km bakılmaksızın değişen triger kayışı tr yan sanayisi falan mı acaba ömrü çok kısa.
Tabloda yazan modeller 2014 öncesi araçlar. Yıllardır skoda için piyasada gezen bakım tablosu bu daha yeni bir tablo görmedim ama vw değiştirdiyse onlarda güncellemiştir.

Hocam bunlar servis guzellemeleri milleti kendilerine cekme cabalari.Kesinlikle 10 bin yada yilda bir km den bagimsiz yag yag filtresi hava filtresini degistirin yag isterse uzay life yok uranyumlu bilmmene olsun.İlla Vw servisede olmasi gerekmez size uygun özel bir servis secip bu islemleri uygun olarak degistirmenizi tavsiye ederim .

1 Ocakta 21 ay bitmiş olacak

Yağ dahil yağ filtresi - hava -polen 21 ay / 14800 kmdir aynen devam.

24 ayı beklemiyorum tabi. 15000-15500 de ocagın ilk yarısında degistiririm .

Hava/ poleni zaman tüketmez . Km tüketir örneklemesi.

Malzemeler 10 gün önce alındı ...acelesi olmayan duruma örneklemedir.

Filtreleri gecelim

Bmw nin motor yagı degisim talimatnamesi 18 ay/15.000 km iken

Vw ? de 12 ay da ısrar edenler birde bu konuyu sorgulasınlar .

IMG_20241212_215003.jpg

Geri
Üst Alt