@rager007
Benim araba şimdi 5,6Litremi soğutma sıvısı.
O vakit ben 3,5L Antifriz 2,1L saf su ile
%62 Antifriz / %38 Saf su yapmışım.
Panik yok., oradaki verilen bilgilerin doğruluğu tartışılır., ilaç prospektüsü okumayı., mikroskobik boyuttaki talimatları okumayı severim.,
Verilen link ‘te en alt kısımda yazıyor; (verilen değerler tahmini değerler olup net kapasileri yansıtmamaktadır.)
Koyduğunuz antifrizin donma noktası ölçerek yaptığınız karışım doğru mu yanlış mı ölçmek çok kolay., ihtiyacınız olan tek şey bome-metre, hidrometre veya refraktometre aletiyle sıvının donma noktasını ölçerek yapılan karışım oranı kolayca anlaşılmış olur hocam
(bome-metre / hidrometre / refraktometre) içlerinden en doğru sonucu refraktometre verir ama her tamirhanede (refraktometre) bulunmaz çünkü pahalıdır., ancak hepsi iş görür.,
%40 antifriz / %60 saf su karışımı ---> ölçüm sonrası donma noktası: -24 ile -27 °C arasında ise hiç bir şey yapmanıza gerek yok çünkü Adana 'da yaşıyorsunuz
%50 antifriz / %50 saf su karışımı ---> ölçüm sonrası donma noktası: -30 ile -36 °C arasında ise yine hiç bir şey yapmanıza gerek yok çünkü "en optimum karışım oranı" bu orandır.
%60 antifriz / %40 saf su karışımı ---> ölçüm sonrası donma noktası: -40 ile -53 °C arasında ise; Kars, Erzurum, Hakkari gibi aşırı soğuk iklimde yaşamadığınız için yapılan karışımı bir miktar saf su ile seyreltmeniz yeterli olur., zaten bunu nasıl yapacağınızı daha önce koskoca aracın soğutma sıvısını değiştiren bir insan için oldukça basit olsa gerek
edit: Yok arkadaş ben bu işi kafaya taktım aracın soğutma suyu kaç lt. öğrenmek istiyorum diye.., yapılacak tek şey VW erWin programını saatlik kiralayıp (euro üzerinden) oradan herşey öğrenilebilir.