Motor açma işlemi öyle yapılmaz., sıfır km araç ile gazı kökleyip top speed yapmaya kalktığınızda başınıza büyük iş alırsınız..!! Nasıl yapılır yazının devamında açıklayacam.,
Motorun döküm ve üretim aşamasında oluşan ve sıfır km aracın motoru daha yeni doğan bebekten farksız olduğundan., piston ve silindir blokları gibi farklı farklı metallerden üretilmiş parçaların, metalin-metale sürtünmesinden kaynaklı ilk alışma sürecindeki (metal talaşlarından) kurtulmak için araç henüz daha 50-200 km 'deyken motor yağı ve yağ filtresi değiştirilip metallerin alışma sürecinde oluşan metal talaşlarından kurtulularak., bu sayede silindir bloklarının çizilmesinin önüne geçilmiş olunur.,
Sonrasında 1.500 km 'ye kadar sakin kullanılarak motorun rodajı yapılır., rodaj bitiminde yeniden motor yağı ve yağ filtresi değiştirilir.,
Sonra kademeli olarak "motor açma" işlemi yapılır (birden yüksek devir, top speed kesinlikle yapılmaz., kademeli olarak alıştıra alıştıra yapılması gerekir), 5.000 km 'ye gelindiğinde yeniden yağ ve yağ filtresi değiştirilir. sonrasında aracın normal kullanımı başlar.,
Peki bu işlemi kaç kisi yapar..? 100 kişiden 6-7 kişi anca yapar heralde., bu işlemi ben yaptım
Mk7 1.6 TDI 110ps motorun (manuel vites) fabrika verisi son hızı: 195 km
2 sene önce otobanda uzun bir düzlük bulunca "top speed" denemesi yaptım., araç rahatlıkla 227 km hızı gördü., yol bitti ayağımı gazdan çektim yol bitmese çok rahat 230 km hızı görürdü., normalde bu kadar yüksek hızlara kesinlikle çıkmam, tamamen motorun durumunu görmek amaçlı yaptım., (araç tamamen stok, yazılım/çip yok, zaten öyle şeyleri de sevmem)
Aynı aracın 1.6 TDI 115ps olanı arkadaşımda var., Mk7,5 1.6 TDI 115ps motorun (manuel vites) fabrika verisi son hızı: 198 km.
Arkadaşım rodaj, motor açma vs.. hiç birini yapmadı., sakin kullanan 120 'yi geçmeyen birisidir., bu işlemleri yapılmamış daha güçlü olan araç top speed denemesinde 190 km hızı geçemiyor.!!
Benim bakım anlayışım;
araç km yapsın veya yapmasın normalde 1 yıl veya 15.000 km olan periyodik bakımı., ben her 6 ayda bir veya her 7.000 km 'de bir (önce hangisi dolarsa) motor yağı ve yağ filtresini değiştiriyorum., bunun da olumlu etkisi mutlaka vardır.,
Aracı 10 yıl ve üzeri gibi uzun yıllar kullanacaklar için bu işlem çok faydalıdır., yok ben 2-3 sene binerim sonraki sahibi ne yaparsa yapsın gibi bir düşünce varsa pek bir önemi yoktur.