Geçen hafta itibariyle serviste 4. periyodik bakımı yaptırdım., servis ile görüşmemde motor yağı olarak Shell 'e geçtiklerini öğrenince., 1 gün önceden Doğuş Oto 'dan 5 Litre kapalı kutu Castrol Edge Professional yağ aldım., bunun bana maliyeti 815 tl. oldu
4. yıllık bakımda standart bakım haricinde mazot filtresi değişti.,
-Hava filtresi 5Q0 129 620B (Mann marka üretim yeri: Made in Germany)
-Yağ filtresi 03N 115 562B (Hengst marka üretim yeri: Made in Germany)
-Polen filtresi 5Q0 819 669 (Mann marka üretim yeri: Made in Germany)
3 katmanlı (aktif karbonlu+anti-alerjik) polen filtresi (Mann Frecious Plus)
Partikül madde filtreleme derecesi: PM2,5 (2,5 mikron ve daha küçük boyuttaki maddeleri filtreleme)
Bu işi (polen filtresi değişimini) servise yaptırmıyorum., verdikleri filtreyi bagaja atıp kendim değiştiriyorum., hafta sonu eski polen filtresini söktüm, filtrenin takıldığı bölgenin en dip bölgelerine kadar her yerini temizledim sonra yeni filtreyi taktım
-Mazot filtresi 5Q0 127 177
D (Mann marka üretim yeri: Made in Poland)
Dikkat: benim aracın filtre haznesi Mann-Hummel marka (filtre haznesi parça kodu: 5Q0127401A) olduğu için 5Q0127177
D veya 5Q0127177 parça kodlu her iki yakıt filtresini kullanabiliyorum.,
FAKAT yakıt filtre haznesi UFi marka olan araçlarda sadece 5Q0127177 kodlu filtre takılabilir..!!
UFi filtre kazanı olan (filtre haznesi parça kodu: 5Q0127400F) araçlarda 5Q0127177D kodlu filtre uyumlu değildir..!!
Aralarındaki fark nedir diye merak edenler..?
5Q0127177 parça kodlu yakıt filtresi UFi marka üretim yeri: Made in Tunisia
5Q0127177
D parça kodlu yakıt filtresi Mann marka üretim yeri: Made in Poland
Mazot filtresini değiştirmeden önce yakıtın etrafa akmasını önlemek için ustayla beraber haznenin etrafını bezlerle sarıp-sarmaladık., usta haznenin kapağını açtıktan sonra yakıt borularına zarar vermemek ve bükmemek için ve yakıt borularından yakıtın akmasını önlemek için boruları bükmeden temiz bir poşete sardık., eski filtreyi çıkardıktan sonra haznenin içindeki yakıtı "mama tipi enjektör" yardımıyla çekildi., içini güzelce temizleyip yeni yakıt filtresini taktık., haznenin içini benzinciden aldığım yeni mazotu yavaş yavaş ilave ederek doldurup işlemi tamamladık.,
En son aşamada "Diagnoz Cihazı" (bilgisayar yardımıyla) aracı servis moduna alıp., yakıt pompasını servis modunda çalıştırarak değişim esnasında sistem içine giren havayı tahliye ettik..
"Diagnoz Cihazı" yardımıyla aracın bakım ekranı bir sonrakı bakım için sıfırlandı., bu işlem herkesin bildiği genellikle sanayide km sayacı sıfırlama tuşuyla yapılan resetleme işleminden farklı işlem., sanayidekilerin yaptığı km sayacı sıfırlama tuşuna basılı tutularak yapılan yöntemle yapıldığında tam anlamıyla resetleme yapılamıyor hesap şaşıyor.,
Devamında Tunap 121 Professional ile ilgili bölgeleri yağlandı., ilaveten ses yapan burçlara Almanya'dan özel geldiği söylenen gres yardımıyla güzelce yağlandı.,
Finalde aracın alt kısmı kontrol edildi ve alt takımda gevşeyen bağlantılar ve şasi bağlantıları "tork anahtarı" yardımıyla sıkıldı.
Yağ: Castrol Edge Professional LongLife III 5w-30 (fabrikanın üretim bandında kullandığı ilk dolum yağı kalitesi)
Fatura: 1035 tl + 815 tl. Castrol Edge Professional LongLife III