@Redgti @ogzogz
Öncelikle "akım fazla geliyor"un yanlış bir terim olduğunu belirtmek isterim. Çekilen akım kullanılan led'in gücü ile alakalıdır, led ne kadar güçlü olursa çekeceği akımda aynı şekilde artar, Led'e uygulanan voltajın değerinin artması da led'in çekeceği akımın artmasına neden olur. Yani anlaşılması adına; örneğin akü hiç bir zaman aşırı akım vermez, aşırı akım aküden çekilir, aküye bağlı cihazlar akım çekebilir. Genel bilgi olarak dursun bir kenarda
Şu an açıkcası kullandığınız led'in evde ısınmayıp araca takıldığında ısınması ile ilgili aklıma mantıklı bir açıklama gelmiyor. Ön torpido üstü trimi için led sipariş etmiştim, montajını yaparken belki o sırada şu an yaşadığınız durumu deneme şansım olabilir.
Tek aklıma gelen; öncelikle şunu sorayım, aracınızda iç ortam ışıklarının yavaş açılıp aynı şekilde yavaş kapanma kodlaması mevcut mu? Böyle durumda iç aydınlatmada parlaklık ayarı, ledlere gelen voltajın düşürülüp yükseltilmesi ile ( anahtarlarlama yöntemi ile) yapılıyordur. Bu durumdan kalitesiz ledler etkileniyor olabilir. ( sadece tahmini yazıyorum)
Ayrıca Led'ler 12V ile asla çalışmaz, mutlaka bir ayağına seri direnç bağlı olması gerekir. Bu direnç ise, led'in kullanılacağı voltaja göre hesaplanır. Yine ayrıca Led'lerin renk durumuna göre çalışma voltajları da farklıdır, buna göre kullanılan dirençler de farklıdır.
Örneğin, beyaz led 3,3V ile çalışırken, kırmızı led 2V ile çalışır. Burdan da anlaşılacağı üzere 12V'da bir led'de kullanılacak direncin değeri beyaz renkte farklı, kırmızı renkte farklıdır ve Led'in modeline göre çektiği akım da farklı olabiliyor.
Son olarak standart bir beyaz led 3,3V ile çalışır ve genelde 20mA akım çeker, bu durumda direnç hesabı yapacak olursak:
R(direnç)= U(voltaj) / I(akım)
R= 12V / 20mA
R=600 ohm olmalıdır.
Not: Kaliteli ledler'de mutlaka bunun hesaplaması yapılıyordur ve led rengine göre direnç kullanılıyordur ama kalitesiz ledlerde tüm renkler için standart aynı direnç kullanılıyor olabilir.
Not2: Araçlarımızda kullanmak adına böyle bir hesap yapma ihtiyacı duyarsak voltajı 12V değil de 14V olarak referans alın, çünkü araç hareket halinde şarj olduğu için vede şarj voltajı da 14V'a yakın olduğundan hesaplama daha sağlıklı olacaktır.
Şu linkten Led bilgilerini kendiniz girerek kullanılacak direncin öğrenebilirsiniz.
Led direnç hesabı
Biraz konun dışına çıkmış oldum ama hakkınızı helal edin