Kapi gozu led ambiyans aydinlatma

@Zafer hocam tamamen amatörce uğraşıyorum. Altını çizeyim. Bilgiler için teşekkürler. Araştırırken de yazdıklarınıza yakın bilgilerle karşılaştım.

Vites önüne mantar led eklemiştim. Kolay yol olan ayak aydınlatmasdan alarak, gelen voltaj kapı açıldığında en yüksek aydınlatmaya ulaşıyor ve 7 küsurlarda oluyordu ölçüm yaptığımda.  Pek hesap yapmadan 9 voltluk bir pil ile deneme yaparak loş ışık veren direnci ekledim. Voltmetre ile 2.8 civarı bir voltaj gösteriyordu. 

Ambiyans ışıklarında voltaj sabit olmalı. Çünkü dimmerleme oluşuyor sonuç olarak. 

Cam kumandasındaki ambiyansa gelen voltajı ölçmek gerekir. Bir de cam mekanizmasının. Galiba 2 + uç  vardı. Oraya gelen voltaj yükselip alçalıyorsa ısınma olmuş olabilir mi?

Moderatör tarafında düzenlendi:

@Zafer  

Öncelikle bu detaylı yorumunuz için size çok teşekkür ederek başlamak isterim..

Ledlerin kaliteli bir led olduğunu düşünmüyorum.

Aracımda bahsettiğiniz şekilde (anahtarlama) tarzında bir kodlama bulunmuyor.

Ölçümleri yaptığımızda voltaj da bir problem de görünmüyor.

Yani neden böyle olduğu konusunda bende çok hayrete düştüm. Evdeki kullanmış olduğum adaptör klasik telefon şarj aletinden bozma bir adaptördü.

Dediğiniz şekilde eğer bağlarsanız deneyimlemiş olursunuz sizde hocam ben @ogzogz hocamın attığı linkteki ledlerden sipariş verdim bakalım onda durum ne olucak.

@ogzogz  cam açma tuşuna gelen voltaj 12 volt hoam. Elektrikçi arkadaş amperi yüksek olabilr gibi bir şeyler söyledi sanırım biraz da onunla alakalı.

Evdeki kullanmış olduğum adaptör klasik telefon şarj aletinden bozma bir adaptördü
Bu adaptörün tam kaç volt verdiği bellimi?  (Led bağlı olduğu durumda) Adaptörün çıkışı 12V'dan daha düşük ise led'in çektiği akım düşeceği için ısınmadan az olur veya olmaz.

Bir de cam mekanizmasının. Galiba 2 + uç  vardı. Oraya gelen voltaj yükselip alçalıyorsa ısınma olmuş olabilir mi?
2 + uç var görünüyor ama diğeri motor mekanizmasına bağlı ve buradan bir akım çekilebileceğini sanmam. Yukarıda yazdığım gibi mantıklı bir açıklama aklıma gelmiyor malesef, olayı yakından gözlemlemek lazım.

@Zafer 

5VDC 600 mAh çıkışı bu hocam
@Redgti Isınması normal hocam, araçta 12v var, siz evde 5V ile deniyorsunuz, yani yarı yarıya daha düşük akım çeker led.

Problem şu an kesinlikle led kaynaklı görünüyor diyebiliriz.

@Redgti

Düzeltme; evde 5v ile denediğinizde ısınmıyor (5V da led çalışır ama az akım çektiği için kısık yanabilir ve bu sebeple de ısınma olmaz ) ama 12V'da ısınıyor ise, ya kullandığınız led için normal bir durum ( bazı ledler, özellikle power led diye tabir edilenler ısınır) ya led sıkıntılı, yada 12V'a göre dizayn edilmemiş olabilir. Girişine direnç takıp deneyebilirsiniz aslında.

@Redgti direnç üzerindeki renkleri söyleyebilirmisiniz, yada direnci daha yakından çekebilirmisiniz, beyaz renkmi bunlar?

@Redgti evde deneme yaparken masaüstü hoparlör, modem adaptörü gibi  yani 12 volt çıkışı olan adaptörle deneyebilirsiniz

@ZaferHocam kahverengi ,koyu kırmızı 2 tane. ortası siyah ledler beyaz renk evet

20210520_213121.jpg

@Redgti evde deneme yaparken masaüstü hoparlör, modem adaptörü gibi  yani 12 volt çıkışı olan adaptörle deneyebilirsiniz
@ogzogz tam aklımdan geçeni yazdınız,  @Redgti evde de 12v adaptör ile deneyin, ısınıyorsa formu daha fazla meşgul etmeyelim, şimdi birisi yazacak "başlarım sizin ledinize diye" alın ben gönderiyorum size led demesin  :D

@Zafer  Eğer ledlerin direnci hatalı ise finali ona göre yapıcam. Önemli bir konu diye düşünüyorum. Heveslenip yapmak isteyen arkadaşlar olacaktır. Eğer benim aldığım bu ledlerle yaparsa  dikkat de etmezse allah göstermesin arabayı yakar.

@ZaferHocam kahverengi ,koyu kırmızı 2 tane. ortası siyah ledler beyaz renk evet

Ekli dosyayı görüntüle 47339
@Redgti

Direnç değeri 100R görünüyor, burada üzerindeki ledler nasıl bağlanmış oda önemli, yani kaçtanesi seri kaçtanesi paralel vs.

Siz en iyisi 12v adaptör ile deneyin, ledleriniz ısınıyorsa (el yakmaması gerekir tabi) bu durum normal olabilir, dediğim gibi bazı ledler ısınıbalirler. Sabaha kadar yakarak test edebilirsiniz mesela.. Siz yinede daha kaliteli led temin edin derim.

Geri
Üst Alt