@EMİR
Değerli Emir Hocam
Sanırım tıpkı sağlıkçılara verilen eğitim sonrası insan bedenine bir müdahale izni ve sertifikası verilmesi gibi bir lastikçilere de ciddi eğitim ve sertifika alma mecburiyeti konmalı.
Çünkü can taşıyan araçlarımız gerek kendi içerisindeki gerek dışındaki canlılara zarar verebilir. Bunu ağırlık ve hızlarıyla yaparlar. Çoğunlukla sürücü hatasına bağlanır ama yetkili olmayan teknik müdahale sonrası da bir silaha dönüşebiliyor.
Gerçekten işini bilerek ve severek yapanlar bu sözlerimden müstesna olmak kaydıyla...
Bazıları kendilerini bilgili göstermek için ve otorite olarak göstererek hayatlarında o hep tatmak istedikleri tatmin dugusunu tadabilmek veya "vaaay bak adam nasıl işini biliyor" dedirtip müşterisini bağlayabilmek veya en nazik tabiriyle psikolojik kimi başka tatmin arayışları sonrası bu tip işkembe-i kübradan sallar.
Hepsi ağız birliği yapmış gibi artık galat-ı meşhur olmuş bazı sözleri söylerler...
"Abi bunlara 36 hava basalım kendine gelsin"
"Patlamış Lastiklere fitil iyidir. Boşluk moşluk kalmaz".
Vs. Vs. Vs.
İşte size söylenen " önden çekişliyse önleri fazla şişirmek lazım " sözleri de bu fikriyâtın altın klasiklerindendir.
Verilecek yanıt basit.
1. Diğerleri hakkinda yorum yapmam dogru olmayabilir ama Golf'te ön/arka ağırlık dağılımı 61/39 dur.
motor hemen her aracta öndedir ama buna aktarma organları eklenince ağırlık oranını doğrudan etkiler. Sadece motoru ortada veya arkada olan süper spor otomobiller %50-%50 yi tuturabiliyor.
Fakat üretici bu ağırlık dağılımına rağmen ve lastikçilerin söylediklerinin tersine bir uyarı ve yönlendirmesi var.
Normal koşullarda tüm lastiklerinizi sürücü kapı direğinde bulunan değerlerde şişirmeli.
Hatta soğuk havalarda bile bu değer değişmektedir.
Yüksek yük veya uzun yol kullanım koşullarına uygun olarak ön ile arka lastikler arasında 8 psi fark bulunur. Önler 33 arkalar 41 psi. olacaktır.
Siz lastikçiye değil bu alanda yıllarca eğitim almış mühendislik eğitimi ile binlerce kaza ve benzer vakada elde edilmiş deneyime göre bu bilgilerde güncellemeler yapanlara güvenmenizi öneririm.