Güncel Bakım Masrafları

@Savatage Antifrizi ne yapacaksınız hocam,değiştirmenin bir tekniği varmış galiba ustanız biliyormu acaba bunu.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Savatage Antifrizi ne yapacaksınız hocam,değiştirmenin bir tekniği varmış galiba ustanız biliyormu acaba bunu.

3 yıl 9 ayda 

Eksiltme nedeniyle Motor sogutma suyuna ekledigim saf su bu kadar!!

Yani 1 litrelik şiseden 0,70 litre ekleme yapmısım. (0,30 kalmıs)

Egerki fabrikasyon -36 derece wolfsburgda motor sogutma suyunun ayarlandıgını kabul edersek ki öyle 

Bu mart yada nisandı sanırım yetkili servislere bedava hizmet icin ugramayı severim demistim ya!!

Bome-metreleri saglam /güvenilir ölcer diye dogusa ugradım -34 cıktı.

Yani ekledigim saf su (0,7 litre) 2 derecelik bir donma sınırında kayma yaptırmıs .

-28 ya kadar donma hikayesini bir kenara bırakacak olursak (erzurumdaki arkadaşlar -30görebilir mesela gece)

Antifriz yogunluğu (bome-metre zaten karısımdaki antifrizin yogunlugunu ölcüyor) -28 in altına  düşüp -24/-25gösterdigi an donma riskinin yanında o antifrizin motor korozyonuna karsı koruması da  zayıflamakta .

Yani demem odurki 

Yıllarca insanlar 

Motor suyu eksilttikce bastılar saf suyu, antifriz derisimi her seferinde azaldı

Kışa girerken sanayi / benzinlik ortamlarında ölcümlerde ustalar -23 abi -25  abi antifrizin iyi demedilermi ? Mesela İstanbulda durum hep böyle degilmiydi (istanbul ne zaman -20 görmüş)

Saf su ekleyerek derişimi azaltmak bunun sonucu olarak -26 lar falan soguğa karsı yine korur ama optimal korozyon/ paslanma icin yetersizdir .

Orjinal Optimal derişimi (%50 saf su / %50 antifriz)

Korumak kaydıyla 6-7 yıl bu antfrize bisey olmaz

Eee buda tdi için yılda 20.000 den 6 yılda 120 bin triger degisimine denk geliyor (trigerde zaten degismeli motor sogutma sıvısı)

Tsi icin yılda 15 bin yapan 12 yılda 180 bine gelirki (triger) ? 12 yıl beklenir mi ? 

??????

Uzun oldu kabul. 

IMG_20210827_205612.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Araç servis bakımlı, uzun yoldan geldim ertesi gün motor suyu ışığı yandı, baktım genleşme kabında bir gram su yok, aradım tanıdık bir ustayı ne yapacam diye,servise gitmek istemedim randevu al araç yatsın orda vs vs, içine su koy getir hemen bakalım dedi, aklıma devirdaim gelmiyor daha km sine 15 bin var, usta baktı devirdaim de kaçak var değişecek yola çıkma ben yaparım 2-3 saate, gittim geldim işlem bitmiş, faturada antifriz 30 TL, saf su 10 TL ücret yazmış, düşündüm 30 TL antifiriz ne koydu acaba, o arada bitane golf devir daim değişiyor baktım çeşmeden boşaltı verdi suyu anladım benimkinde de aynı muhabbet var, uzun yola çikacam 1 ay sonra 20 sene vw yetkili servis baş ustası diye gittik, yağına suyuna bak diye, ölçme biçme yok max seviyede antifrizin üstüne dolduru verdi çeşme suyunu yapma etme demeye vakit kalmadan, acayip işgillendim geçenlerde ölçütürdüm - 12 civarı, değiştirin dedim 350 fiyat verdi özel servisin biri, işimiz çok idare edersin dediler parası ile bile değiştiremedim, hafta sonu aldım 15 litre saf su , 3 litre antifiriz birkaç video izleyip kendim yaptım kafam rahat şuan.

150.000 bakımı, 4 balata, ön diskler ve V kayışı değişimi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

3613ef23-6985-4126-90e8-cedb2518e7be.jpg

Doğuş Etimesgut'ta fren hidroliği, balata ve silecek değişimi yapıldı. Özellikle eco serisi parça istemediğimi söyledim ama servis danışmanı artık eco serinin dışında parça gelmiyor dedi, böyle birşey var mı? Bilgisayarda da aracım için sadece bu parçaların gözüktüğünü söyledi. Dolayısıyla balata ve silecekler eco seri olarak takıldı. Aracım 2013 model olduğu için %30 zubizu indirimi uygulandı.

doğuş-fatura.png

Edit: Şu faturada da indirim uygulanmış tutarlar mevcut. Fren hidroliği için indirim uygulanmamış, yanlışlık mı var bilemedim.

doğuş-fatura2.png

Doğuş Etimesgut'ta fren hidroliği, balata ve silecek değişimi yapıldı. Özellikle eco serisi parça istemediğimi söyledim ama servis danışmanı artık eco serinin dışında parça gelmiyor dedi, böyle birşey var mı? Dolayısıyla balata ve silecekler eco seri olarak takıldı. Aracım 2013 model olduğu için %30 zubizu indirimi uygulandı.

Ekli dosyayı görüntüle 50218

Edit: Şu faturada da indirim uygulanmış tutarlar mevcut. Fren hidroliği için indirim uygulanmamış, yanlışlık mı var bilemedim.

Ekli dosyayı görüntüle 50219
Görünene göre indirim olmamış. Yaklaşık 30 tl. 

Doğuş Etimesgut'ta fren hidroliği, balata ve silecek değişimi yapıldı. Özellikle eco serisi parça istemediğimi söyledim ama servis danışmanı artık eco serinin dışında parça gelmiyor dedi, böyle birşey var mı? Bilgisayarda da aracım için sadece bu parçaların gözüktüğünü söyledi. Dolayısıyla balata ve silecekler eco seri olarak takıldı. Aracım 2013 model olduğu için %30 zubizu indirimi uygulandı.

Ekli dosyayı görüntüle 50218

Ekli dosyayı görüntüle 50219
(eco seri yedek parça hakkında) Öyle bir şey söz konusu bilee değil..!! Servis danışmanı önündeki bilgisayarı kullanmak dışında herhangi bir vasfı/niteliği olmadığı için dünyadan haberi yok.!! Aynı olay 15 gün önce bir arkadaşımın aracında (fren balatası) değişimi esnasında yaşandı., sizin gibi o da 3-4 kez ısrar etmesine rağmen size söylediklerinin aynısını söylemişler., beni aradı s.danışmanı ile görüştüm halaa ısrarla aynı şeyleri söylüyor., yedek parça bölümü ile görüştüm her iki parça da mevcut (hem eco seri, hem de orjinal parça) istediğinizi takarız dediler.,

Peki s.danışmanları niye böyle yapıyor derseniz., adamlar önündeki ekran dışında bir şey bildikleri yok., araba belirli bir yaşı geçtiği zaman “sistem otomatikman” eco seri öneriyor., neden sistem böyle yapıyor çünkü yaşı ilerlemiş bir araçta orjinal parça ile bakım/onarım yapılırsa müşteri pahalı bulur ve yaptırmayabilir diyerekten kullandıkları sistem böyle proglamlamışlar.,

Peki servis danışmanı bunu bilmiyor mu..? Evet bilmiyor malesef önündeki ekranı kullanmaktan başka bir vasıf taşımıyorlar., hatta arkadaşımın olayında beni servis müdürüyle de görüştürdüler onun bile bu konuda yeterli bilgisi yok., müdür bana beyfendi bizden daha mı iyi biliyorsunuz dedi., elbette sizden daha iyi biliyorum diyince şaşırdı kaldı., müdüre orjinal fren balatasının parça kodunu verdim., Bunu çözmenin yolu basit., yedek parça bölümü görüşmek onlar konuya hakimler.

Aracınız 30 yaşında da olsa ister orjinal yedek parça taktırırsınız isterseniz de eco seri yedek parça istediğinizi taktırmak tamamen sizin keyfinize kalmış bir durum., onların değil. Arkadaşın olayının neticesi: orjinal balata takıldı :)  aynı şey silecek için de geçerlidir.

@forzaGilles Bakım sonrasında aracı teslim alırken emin olmak için tekrar sormuştum, servis danışmanı yine eco seri dışında parça gelmiyor dedi, garip gerçekten.

Yakında arka disk ve balata da değişecek, ozaman orjinal parça taktırırım artık. Bu eco serisi parçalar orjinal parçaya göre kalite olarak çok aşağıda mı? Ömrü daha az diye biliyorum sadece. Şuan öne takılan balata ses yapmasa yeter açıkçası.

Bugun arabami biraktim.2500 kusur tuttu balata degisimiyle birlikte.41.bin km araba.Faturasini yarin eklerim.(zubizu indirimli hali)

@hakanb banada aku icin aynisini soylediler israrla varta istememe ragmen eco akuyu oveove bitiremediler.arada 200tl fark var hic gerek yok ayni aku bosyere fazla para vermeyin gibisinden seyler soylemelerine ragmen israrla varta istedim.birde eski istemiyorum tarih yeni olicak yoksa takmam dedim yeni uretim 1haftalik akuyu takmislardi.bence eco parcalardan daha cok kar ediyorlar o yuzden bu israrlari

@hakanb banada aku icin aynisini soylediler israrla varta istememe ragmen eco akuyu oveove bitiremediler.arada 200tl fark var hic gerek yok ayni aku bosyere fazla para vermeyin gibisinden seyler soylemelerine ragmen israrla varta istedim.birde eski istemiyorum tarih yeni olicak yoksa takmam dedim yeni uretim 1haftalik akuyu takmislardi.bence eco parcalardan daha cok kar ediyorlar o yuzden bu israrlari
Ben de 200 tl fazla verip hem daha kaliteli parça kullanmak, hem de daha uzun süre kullanmak istiyorum. Zorla eco seri parça satıyorlar :)  

@forzaGilles Üstadım fren hortumlarının ortalama ömrü ne kadar bilginiz varmı? Sıcak olan bölgede yıpranma daha fazla diye biliyorum. Bir sonraki fren hidrolik yağı değişiminde (2023) de aracım 10 yaşında olacak onun için yetkili serviste değişimi çok iyi olacaktır diye düşünüyorum...

• Beğen
Tepkiler: SCC
@Baho_34 Darbe almadan eskiyip değiştirilmesi gerektiğini sanmıyorum.

@Baho_34 Darbe almadan eskiyip değiştirilmesi gerektiğini sanmıyorum.
Disk değişimi sırasında , iş bilmez ustalar boşta kalan  kaliperleri  aşağı salarsa, ve tüm kaliperin ağırlığı fren hortumuna binerse, tabiki fren hortumu yırtılmaya maruz hale gelir.

Yırtılma sebebi sadece budur.

Balata değisirken sorun yok. Kaliper sabit........

@Terms Bir yerde okumuştum ortalama 8-10 sene gibi ve Sıcak olan bölgelerde yıpranma biraz daha fazla diye...

Geri
Üst Alt