Güncel Bakım Masrafları

Ben daha önceki aracımda sürekli servıse gitmeme rağmen kavrama sorunum çıktı. araya tanıdık sokarak iyi niyete girdi ama yine de bayağı para ödedım. Takdir sizin hocam

Hakan Bey'in, fiyat olarak analiz yaptığını düşününce fiyatın, yapılacak olan işleme göre fiyata dahil olacak sadece yağ, yağ filtre,conta olarak bakınca en indirimli hali ile bakınca tutarın yaklaşık %70'ini yağ oluşturuyor.

Yağın dışarıdan gelmesi durumunu elbette not olarak ekleyecekler. Siz orijinal faturalı yağı temin etmişseniz , eğer ki yağ kaynaklı bir sorun yaşarsanız bunu servise değil, yağı aldığınız yere soracaksınız.
Bu tercihler model yılına göre değişkenlik gösterebilir. Analiz kişiden kişiye değişir.
Parça garantisi, işçilik garantisi durumunu yine kendileri tespit edecekleri için pek olumlu sonuç beklememek gerekir.
Mantık bu şekilde.
Evet, bakımda fahiş fiyatın yağdan kaynaklandığının herkes farkında zaten ;)

Sorun olursa yağın alındığı firmayla iletişime geçileceğini ben de biliyorum da sorumu bence anlamamışsınız. Yağı dışarıdan getirdiğimizi ibare olarak ekledikleri için serviste yapılan bakımın kullanıcıya avantajı veya katkısı ne olur? Yağ sorunlu diye servis başından savdı, yağı aldığımız firmaya gönderdi diyelim. E bunu sanayideki Ali Veli usta da aynı şekilde yapıyor, yağdan olmuş diyip yönlendiriyor. Filtrelerden kaynaklı bir sorun olsa bile yine yağa yükleyeceklerdir olayı yetkili serviste. Haliyle yağ bakımından yağı dışarıdan alıp serviste bakım yapmak kullanıcıya bir güvence sağlamıyor bence.

Ya yağı filtreyi alıp dışarıda bakım yaptırmak ya da hiç kafa bulandırmadan yetkili servise bırakıp onlar ne yapıyorsa yapın demek makul geliyor. Yağ dışarıdan gelsin bakım yetkilide yapılsın şeklinde ilerlenildiğinde sorun çıkınca servis topu yağ firmasına atar, yağ firması da yetkili servise atar gibi duruyor...

Sorun olursa yağın alındığı firmayla iletişime geçileceğini ben de biliyorum da sorumu bence anlamamışsınız. Yağı dışarıdan getirdiğimizi ibare olarak ekledikleri için serviste yapılan bakımın kullanıcıya avantajı veya katkısı ne olur? Yağ sorunlu diye servis başından savdı, yağı aldığımız firmaya gönderdi diyelim. E bunu sanayideki Ali Veli usta da aynı şekilde yapıyor, yağdan olmuş diyip yönlendiriyor. Filtrelerden kaynaklı bir sorun olsa bile yine yağa yükleyeceklerdir olayı yetkili serviste. Haliyle yağ bakımından yağı dışarıdan alıp serviste bakım yapmak kullanıcıya bir güvence sağlamıyor bence.

Ya yağı filtreyi alıp dışarıda bakım yaptırmak ya da hiç kafa bulandırmadan yetkili servise bırakıp onlar ne yapıyorsa yapın demek makul geliyor. Yağ dışarıdan gelsin bakım yetkilide yapılsın şeklinde ilerlenildiğinde sorun çıkınca servis topu yağ firmasına atar, yağ firması da yetkili servise atar gibi duruyor...
sizle aynı şeyleri düşünerek, aracın garantisi bitince filtremarketim'den (bir zamanlar foruma indirim yapıyorlardı, oradan alışkanlık kaldı) filtreleri alıp dışarıda bakımlarını yaptırdım hep. balata, buji, fren hidroliği vs gibi değişimlerde ise servis tercih ettim. filtre bakımının işçiliğinde birşey yok, elinden iş gelen herkes yapabilir ama bazı hayati bakımları servise yaptırmak daha akıllıca geliyor bana. hem de bu tip bakımlarda yaptıkları indirimler de epey cazip oluyor, aynı şey filtre bakımında geçerli değil ne yazık ki.

Yağı dışarıdan alıp götürünce servis yağın dışarıdan geldiğini ve sorun durumunda mesuliyet kabul etmediğine dair bir yazı ekliyor. Bu şekilde olunca mesuliyet kabul etmeyen serviste bakım yaptırmanın bi avantajı oluyor mu? Bana bu yöntem pek cazip gelmedi ama atladığım bir nokta olabilir diye fikir almak istedim.
Hakan Bey'in, fiyat olarak analiz yaptığını düşününce fiyatın, yapılacak olan işleme göre fiyata dahil olacak sadece yağ, yağ filtre,conta olarak bakınca en indirimli hali ile bakınca tutarın yaklaşık %70'ini yağ oluşturuyor.

Yağın dışarıdan gelmesi durumunu elbette not olarak ekleyecekler. Siz orijinal faturalı yağı temin etmişseniz , eğer ki yağ kaynaklı bir sorun yaşarsanız bunu servise değil, yağı aldığınız yere soracaksınız.
Bu tercihler model yılına göre değişkenlik gösterebilir. Analiz kişiden kişiye değişir.
Parça garantisi, işçilik garantisi durumunu yine kendileri tespit edecekleri için pek olumlu sonuç beklememek gerekir.
Mantık bu şekilde.

Durum analizi yapmak zor olmasa gerek.
Fiyatın uygun olup olmadığından, yapılacak işlemin ücretinin paylaşılmasından sebep alternatif çözüm diyebiliriz.

Sizin analiz başka (göz kırpan ben biliyorum ifadesi).

Benim anlamadığım ya da sizin bana anlatamadığınız bir durum yok. O konuna kendinizde şüphe aramayınız.
Sadece orta kısımda sonuca eklemeler yaparsanız baştaki durum şaşar. Yani düğmeyi karşılıklı iliklememek gibi.

Yağ sorunsuz ise, işçilik sorun olur. Nasıl mı? Tıpa sıkamaz. Ya da başka bişey..
Zaten emin olun servise devamlı gidip motoru sorunlu olan birine denk gelmedim. Oluşacak durumda da buyurun size motor demiyecekler.
Ondan emin olabilirsiniz..

Şimdi sonuca gelecek olursak, olasılıklar sonuçlar sebepler olarak bakarsak, herkes tercihinde özgür, mantık kendine. Kendi mantığınızda oluşturamadığınız durumlarda kendi açıklamanız, tespit ve sonuçlarınız olmalı.

sizle aynı şeyleri düşünerek, aracın garantisi bitince filtremarketim'den (bir zamanlar foruma indirim yapıyorlardı, oradan alışkanlık kaldı) filtreleri alıp dışarıda bakımlarını yaptırdım hep. balata, buji, fren hidroliği vs gibi değişimlerde ise servis tercih ettim. filtre bakımının işçiliğinde birşey yok, elinden iş gelen herkes yapabilir ama bazı hayati bakımları servise yaptırmak daha akıllıca geliyor bana. hem de bu tip bakımlarda yaptıkları indirimler de epey cazip oluyor, aynı şey filtre bakımında geçerli değil ne yazık ki.
Aynı şeyleri düşünüyorum hocam ben de. Ağır bakımda servisteki fiyatlar anlam verilir seviyede. Periyodik yağ bakımında özellikle yağ fiyatı sebebiyle yüksek kalmakta. Yağ fiyatı da piyasaya yakın olsa yine periyodik bakım da bence tercih edilir pahalılıkta olacaktır. Bu şekilde görüşlerini paylaşıp istişare yapan birilerini forumda bulmak sevindirici :)
Durum analizi yapmak zor olmasa gerek.
Fiyatın uygun olup olmadığından, yapılacak işlemin ücretinin paylaşılmasından sebep alternatif çözüm diyebiliriz.

Sizin analiz başka (göz kırpan ben biliyorum ifadesi).

Benim anlamadığım ya da sizin bana anlatamadığınız bir durum yok. O konuna kendinizde şüphe aramayınız.
Sadece orta kısımda sonuca eklemeler yaparsanız baştaki durum şaşar. Yani düğmeyi karşılıklı iliklememek gibi.

Yağ sorunsuz ise, işçilik sorun olur. Nasıl mı? Tıpa sıkamaz. Ya da başka bişey..
Zaten emin olun servise devamlı gidip motoru sorunlu olan birine denk gelmedim. Oluşacak durumda da buyurun size motor demiyecekler.
Ondan emin olabilirsiniz..

Şimdi sonuca gelecek olursak, olasılıklar sonuçlar sebepler olarak bakarsak, herkes tercihinde özgür, mantık kendine. Kendi mantığınızda oluşturamadığınız durumlarda kendi açıklamanız, tespit ve sonuçlarınız olmalı.
Hocam forumda bilgi alışverişi yapmak için bulunuyoruz, şahsen benim amacım bu :)
Farklı meslek ve yaş gruplarından kişiler olduğumuz için farklı bakış açılarıyla farkedilemeyen noktalar yakalanabiliyor forum ortamında. Kendimce analizi yapıp zaten yorumlarımı ekledim yukarıda da. Sorguladığım nokta olarak sorun yaşanınca yağ dışarıdan geldi diye mesuliyet kabul etmeyecek bir serviste bakımı yaptırmanın bir avantajı oluyor mu? Bence açık ve net bir soru :) Anlamamaya çalışmak daha zor bir seçenek olsa gerek.

Servis kalite standartları sanayiye göre illa ki daha yüksek. Fakat forumda bile defalarca gördük göğüs söküp içinde tornavida unutan yetkili servis ustalarını. Aynı sorunlu işçiliğe serviste de dışarıda da denk gelmek mümkün.

Serviste bu zamana kadar iyi niyet garantisi aman bozulmasın, DSG ye bir şey olur ederse bakımlar orada yapıldı diye yardımcı olurlar düşüncesi vardı. En basitinden yağı dışarıdan getirmiş ama bakımı bizde yaptırmış, bakım aralıklarını biliyoruz diyerek herhangi bir sorun anında servis yardımcı oluyor mu? Yoksa bakımları dışarıda yaptıran araçlarla aynı kefeye koyar mı noktasındayım.

Diyeceğim o ki kendi mantığım ve çıkarımlarımı aktararak bu hususta bilgi alışverişi ve istişare yapma niyetinde olan bir arkadaş da kendi fikrini yazarsa atladığım-atladığımız nokta varsa fark ederiz diye yazdım :) kimisi çözüm sunar, çözüm sunamasa fikir sunar ve istişareye katkısı olur. Sırf yorum olsun diye mesaj yazanlara da saygı duyuyoruz :)

Size özet olarak dışarıdan yağ getirip serviste bakım yaptıracak kişilerin avantaj dezavantajı noktasında yorumunuz varsa istişareye edelim. Ama böyle laf olsun diye yorum yapacaksanız bence ne kendinizi ne de konuyu okuyanları yorun gerçekten :)

@mustafacagri
Kısa ve öz.
Hakan Bey yetkili servisten fiyat alır. Fiyatın normal olup olmadığı fikrini sorar. Fiyat da paylaşır.
Fiyatın %70'i yağ.
Benim önerim de isterseniz yağı kendiniz alıp götürerek daha uyguna getirilebilir kısmı.

Sizin sorunuz dışarıdan yağ alarak serviste bakım yaptırmanın gereği olmadığı ya da varsa bir detay konusunda..

Yukarıdaki açıklama sizin sorunuza karşılık, zaten ekledim. Ama tutup da konuyu yanlış anladığıma getirip farklı bir durum hakkında açıklama yapıyorsunuz.

Bana kalırsa hiç servise girmeyiniz. Ama servise gidecek biri de fiyat belirterek uygunluğunu sorması üzerine, dışarıdan da fiyat aldığına ve paylaştığına göre burada tek kıstas fiyatı uyguna getiremenin yolunu paylaşmak.

Mantığını anlamadım olarak yaptığınız yorumda dışardan yağ götürerek yetkili servise bakım yaptırma üzerine yaptığınız için, konu benim yorumumu etkilediği için cevap verdim.

Başka bir zamanda başka bir konuda olsa zaten cevap vermezdim.

Burada ve herhangi bir konuda, benim yorumlarımı, açtığım konuları okuyarak zaman kaybettirdiğim tüm üyelerden özür dilerim.

@mustafacagri
Kısa ve öz.
Hakan Bey yetkili servisten fiyat alır. Fiyatın normal olup olmadığı fikrini sorar. Fiyat da paylaşır.
Fiyatın %70'i yağ.
Benim önerim de isterseniz yağı kendiniz alıp götürerek daha uyguna getirilebilir kısmı.

Sizin sorunuz dışarıdan yağ alarak serviste bakım yaptırmanın gereği olmadığı ya da varsa bir detay konusunda..

Yukarıdaki açıklama sizin sorunuza karşılık, zaten ekledim. Ama tutup da konuyu yanlış anladığıma getirip farklı bir durum hakkında açıklama yapıyorsunuz.

Bana kalırsa hiç servise girmeyiniz. Ama servise gidecek biri de fiyat belirterek uygunluğunu sorması üzerine, dışarıdan da fiyat aldığına ve paylaştığına göre burada tek kıstas fiyatı uyguna getiremenin yolunu paylaşmak.

Mantığını anlamadım olarak yaptığınız yorumda dışardan yağ götürerek yetkili servise bakım yaptırma üzerine yaptığınız için, konu benim yorumumu etkilediği için cevap verdim.

Başka bir zamanda başka bir konuda olsa zaten cevap vermezdim.

Burada ve herhangi bir konuda, benim yorumlarımı, açtığım konuları okuyarak zaman kaybettirdiğim tüm üyelerden özür dilerim.
Klavye başında olduğu için mi bilmem bazı şeylerin anlatılması- iletişimi kurması daha güç hale geliyor. Fikir alışverişi yapacak, farklı yorumlarla tartışarak eğrisini doğrusunu düşünebilecek bir soru sormak istedim. Bambaşka kişilerden hiç akla gelmeyecek fikirlerin yorumların gelerek çözüm üretebileceğine inananlardanım. Bu sebeple forum ortamındaki yorumları yani gerçek kullanıcı izlenimlerini takip etmek daha samimi gelmiştir.

Fiyat politikası gereği servis hep uzak gelmiştir bana. Kalifiye olan, gerçek anlamda usta denecek kişilerin dışarıda kendi işletmesini açtığını düşünenlerdenim. Ama şu da su götürmez bir gerçektir ki servisin verdiği garanti dışarıda yok, dışarıdaki gerçek ustalar da artık yetkili serviste yok. Ağır bakımda hiç kuşkusuz yetkili servise gittim ve çok cazip fiyata geldi bence. Ama gel gelelim ki hepimiz hem fikiriz periyodik bakımdaki fahiş fiyatlardan. Bu sebeple konu altında dışarıdan yağ getirip serviste bakım yaptıranlara avantajlı gelen şeyi merak ettiğim için sordum göremediğimiz veya gözden kaçırdığımız bir yanı mı var diye. Kusur olduysa affola, maksat bilgi alışverişi idi.

Keyifli forumlar...

Benim uzaktan akrabam da sayılan bir arkadaşım ile geçen sene ( periyodik bakım için gittiğim ) yetkili serviste karşılaştık, o benden 1 saat kadar sonra geldi servise, elinde 5 litrelik Castrol Edge 5w-30 LL yağ vardı, yağ bidonu ile ne geziyorsun dedim ve gülüştük, hatta bekleme salonundaki diğer müşterilerde güldüler, elinde bidonla servise girmek biraz komik bir görüntü oluşturdu, neyse arkadaşım gülüşmeler sonrası periyodik bakıma geldim, bu yağı kullanmalarını isteyeceğim dedi, ben de merakla mevzuyu takip ettim.

Kendisi oto sanayi sitesinde esnaf. Yedek parça ve yağ satıyor. Castrol yağlarını distribütörden alıp satmakta.

Sıfır Tiguan araç almıştı , ilk bakımdan sonra serviste yağ fiyatının anormal yüksek olduğunu görünce, ikinci bakıma giderken kendi sattığı Castrol marka 5w-30 LL yağı yanında getirmiş.

Müşteri temsilcisine yanında getirdiği yağın kullanılmasını istediğini söyledi. Yedek parçacı olduğunu ve yağı distribütöründen aldığını kesinlikle orijinal castrol yağ olduğunu belirtti.

Temsilci servis müdürü ile bir kaç dk. görüştükten sonra yanımıza geldi ve şu açıklamayı yaptı.

İlerleyen süreçte, araçta yağ ile alakalı veya yağ ile alakalı olması muhtemel, herhangi bir motor veya turbo arızası durumunda, yapılacak müdahalenin normal garanti veya iyi niyet garantisi kapsamı içinde olamayacağını beyan ederek, kabul ediyorsanız bu şartlar doğrultusunda getirdiğiniz yağı kullanırız dedi, arkadaşım da kabul etti ve getirdiği yağ kullanıldı.

Bir anlamda motor ve turbo arızaları garanti kapsamından çıkmış oldu, her yağ değişiminde 1000 - 1500 tl , hatta 2000 tl bile kar edilecek olsa da bence değmez. Ben olsam böyle bir riske kesinlikle girmezdim.

Müşterinin kendi getirdiği yağı, hiç itiraz etmeden, şart koşmadan, herhangi bir uyarıda bulunmadan, kullanan yetkili servisler de vardır mutlaka. Ama onlar da bir motor veya turbo arızası durumunda, getirdiğiniz yağ sahte çıkmış olabilir , bu nedenle garanti kapsamına alamıyoruz diyerek bir anda bizi mağdur edebilirler.

Bu vesile ile ; yetkili servise elinde yağ bidonu ile gitmek hem abesle iştigal olur, hem de ilerleyen zamanlarda bazı mağduriyetlere sebebiyet verebilir.

Böyle bir durumda yağı aldığımız firmaya hesap sormak, yağın orijinal olduğunu yetkili servise kabul ettirmek, satın alınan firmaya gerçekten oradan alınan yağ olduğunu kabul ettirmek vs vs vs bayağı bir meşakatli uğraş gerektiriyor,, aradan zaman geçmiş olacak, kullanılan yağın faturası / fişi, boş bidonu duruyor olacak vs vs.

Yetkili servisin ; orijinal yedek parça, iyi niyet garantisi , garantili işçilik, servis bakımlı araç kullanmak vs gibi nimetlerinden yararlanmak istiyorsak, mecbur yüksek faturalara göz yumacağız yada sanayi ortamında abuk sabuk işçilik ve davranışlara katlanacağız.

Yetkili servisten çıkıp dükkan açmış ama, yetkili servis ustası diye anılmaktan burnu kaf dağında olan, yetkili servis fiyatlarına çok yakın işçilik fiyatları isteyen ustalarda bolca mevcut sanayilerde.

Yeri geliyor yetkili servisin de iyi ve kötü yanları oluyor.

Sanayi ortamının da iyi ve kötü yanları oluyor.

Her kez kendi fikri - inisiyatifi - bütçesi doğrultusunda istediği yerde ve şekilde tamir bakım işlerini yaptırabilir tabi ki.

.

Son düzenleme:
Her kez kendi fikri - inisiyatifi - bütçesi doğrultusunda istediği yerde ve şekilde tamir bakım işlerini yaptırabilir tabi ki.

.
@hosmyy son cümle her şeyi özetliyor.

Tecrübe ettiğiniz durumlar çok önemli.
Bu forum içerisinde benden daha fazla servisi öven, yetkili serviste daha iyi parça olduğunu savunan, fiyatlarının pahalı olmasının sebebini açıklayan uzun süreli bir kullanıcı olduğunu düşünmüyorum.

Garanti dahilinde servise gittiğiniz sürece ne diyorlarsa yapınız.
Zamanı gelmeden akü, balata, silecek değiştiriniz mesela.
Hatta minicik sigorta kutusundaki sigortayı, anahtarınızın pilini dahi servisten alınız.
Olası sorunda sorunu görmek istemediklerinde, normal dediklerinde, yani sizin garanti süresini geçiştirdiklerinde ve garanti geçtikten sonra sıralı sorunları karşınıza sunduklarında , bunun sonucunda da iyi niyetin olmadığını söylediklerinde anlaşılacaktır durumun sonucu..

Herkes tercihinde özgür elbet. Bu arada ben de yağ distribütörü değilim. Ama iyi niyetin devamlı müşteriye olmadığını, uzun süreli, garanti bittikten sonra da kullanacak kullanıcıların bu beklentiye girmesi durumunda beklemedikleri sonuçla karşılaşacaklarını söyleyebilirim.

Son olarak bana göre yakıtı da servis satmalı.. Hatta araca bir de şoför tahsis etmeli ki kullanıcı hatasından ya da yakıttan sorun oldu diyemesin..

@ogzogz

Dogru ben ferit' in yerinde olsam akaryakıt işinede girerdim
Vag araçları da garanti kapsamında buradan almaya mecbur ederdim

İsimlerde belli
**DP (doğuş petrol)
Bp gitti Dp geldi.

**Vagpet

Yetkili serviste 2016 MK7 için yedek anahtar yaptırma ücreti yaşa bağlı %30 indirimle beraber 5950 TL. İşlemde anahtar ve kodlama olarak 2 kaleme para alınmakta. Yaklaşık 10 günde anahtar geliyor ve servise gidince 2 saatlik işlem sonrası araç teslim ediliyor. Başlık altında yedek kumanda fiyatına dair de bir yorum bulunsun istedim.
IMG_20231211_154554.jpg

Yetkili servis işçilik birim fiyatına zam gelmiş. Geçtiğimiz hafta 12,00₺,
Yukarıdaki ekte 13,40₺
27.11.2023 tarihinde ödemeyi yaptım, bugün sadece teslim almaya gittim. Belki o zamandan ücretlendirme güncellenmiş olabilir.

Geri
Üst Alt