Otomatik seven insanlara saygım var, ama onların manuel seven insanlara malesef pek saygıları yok, Otomatik severler Manuel ‘e öcü gibi bakıyorlar,
Herkes istediğini alsın ama Manuel vites amelelik demek yakışmıyor, Arabadan anlamayan insanların tabiridir bu, ki buradaki insanların arabadan anlamayan bir topluluk olduğunu düşünmek istemiyorum,
İster 100hp olsun isterse de 300hp olsun hiç bir şanzıman tipi manuel‘in vaad ettiği keyif kadar zevk vereceğini düşünmüyorum,
Kimisi için araba demek A noktasından B noktasına gitmekten ibarettir, benim için ise o araç ister Fiat Egea olsun, isterse de Lüks segment bir araba olsun hiç bir zaman A-B noktasına gitmekten ibaret olmadı,
Bu işin zirvesinde olan Formula 1 yarış pilotları ile yapılan röportajlarda her zaman sorulan bir soru vardır,
Monaco Grand Prix’inde 80’li ve 90 ‘lı yılların başındaki gibi Manuel vitesli bir araç ile 78 tur boyunca 3.500-.4.000 kez vites değiştirmek mi, yoksa şimdiki gibi F1 şanzımanlı araçlar ile yarışmak mı diye sorulur..?
Bu soru karşısında pilotların %95 ‘ (yani neredeyse tamamı) 50°C dereceye ulaşan kokpitte 78 tur boyunca 3.782 defa mekanik olarak vites değiştirerek yarışmayı tercih etmektedir,
Hatta 2000 ‘li yıllarda bir ara Formula 1 ‘de (tam otomatik) şanzımana geçiş yapıldı, Ancak pilotların şikayeti ve yoğun baskısı neticesinde FIA tekrardan halk dilinde F1 şanzıman diye geçen esasında (Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman olan) şanzıman tipine geçişe izin verdi, ve günümüz F1 araçlarında halen bu şanzıman tipi kullanılmaktadır,
Golf 8,5 Style
Audi A3
hatta Audi A4 veya BMW 3 serisi gibi bu araçlarda Avrupa’daki gibi Manuel vites alabilme seçeneği bize de sunsalar düşünmeden gider Manuel vitesli alırdım., Otomatik sevene de saygı duyarım eleştirmem.!