Güncel Bakım Masrafları

@forzaGilles Hocam yetkili servislerin 5w30 yerine 0w30 yağ kullanmasını nasıl yorumluyorsunuz? Eve gelince farkettim, benim bildiğim bizim araçlara hep 5w30 konuluyor. Ayrıca başlıktaki paylaşılan fotolara bakınca yetkili servislerin de yağ konusunda standartları olmadığı anlaşılıyor. Kimine 5w30 kimine 0w30 koyulmuş. Hangi yağdan stok yaptılarsa onu kullanıyorlar gibi geldi bana, ama bu işin bi standardı olmalı diye düşünüyorum. 
VW Almanya artık "günümüzde üretilen araçları" için 5w-30 kullanmayı bıraktı., sebebi ise gün geçtikçe katılaşan emisyon kuralları., artık yola 0w-20 ve 0w-30 olarak devam ediliyor.,

Tek amaçları emisyonu düşürmek için sineğin yağını çıkarmaya çalışıyorlar., yapacak başka şansları kalmadı., yağ üreticileri 0w-16 yağ bile çıkarttılar gerisini siz düşünün..

Artık motorun sağlığı 2. planda, aşınma koruması 2. planda..!! Tabii bu kadar olumsuz konuşmam sizi korkutmasın bu söylediklerimin (%70-80 'i) esas olarak 0w-20 ve 0w-16 yağlar için geçerli., 5-10 yıl içersinde Avrupa'da zaten elektrikli araçlara geçiş büyük oranda sağlanmış olacak.,

0w-30 yağlar yüksek katkı oranları bazı dezavantajlarını kapatıyorlar., Hatta Erzurum, Kars, Hakkari, Edirne, Doğu Karadeniz gibi kışın çok sert geçtiği bölgelerde 5w-30 yerine 0w-30 kullanılması çok daha doğru bir tercih olacaktır.,

Fakat 1.2 ve 1.4 TSI motorların 5 numara yağ ile (yani 5w-30 yağ ile bilee) yağ eksiltme problemleri biliniyor, sıcak iklim bölgelerinde 0w-30 'da nasıl olucak..?? açıkçası kimsenin son kullanıcıyı düşündüğü yok.,

Hatırladığım kadarıyla 2018 yılı itibariyle VW Almanya 0w-30 kullanmaya başladı., bize bu 2020 itibariyle yeni geldi.,

1.2 / 1.4 / 2.0 TSI ve 1.6 / 2.0 TDI motorlar üretim aşamasında Ar-Ge çalışması 5w-30 'a uygun olarak geliştirildi., bundan 5-6 yıl öncesine kadar "çok soğuk bölgeler" haricinde 0w-30 kullanılmıyordu.,

Dikkat ederseniz 1.0 / 1.5 TSI motorları buna dahil etmiyorum çünkü bu motorlar Ar-Ge aşamasında 0w-20 ve 0w-30 yağlara uygun olarak geliştirildiler.,

Kendi aracım için konuşacak olursam., zamanında benim aracıma 5w-30 yağ kullanılmasını önermiş üreticinin., yok efendim ben artık bundan vazgeçtim şimdi daha ince yağ kullanmanı istiyorum demesi., Acaba üretici bu söylemi ile bizi yani son kullanıcıları düşünüyor olabilir mi..? Benim buna cevabım HAYIR..!!

***Not: Erzurum, Kars, Hakkari, Edirne, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu gibi soğuk bölgelerde 0w-30 kullanmak motorun sağlığı açısından daha doğru bir tercih olacaktır.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Sonuç ne oldu hocam?

Takılan istediğiniz değil. Peki faturadaki kod ile takılanın kodu aynı mı?
Yoksa fatura 669 ile biten mi?
@cengiz74

Hocalarım kısa bir ara sonrası tekrar merhaba.

Sizlerle bu konuyu konuştuğum günden beri servisle belli aralıklarla iletişim halindeyim fakat tam bayram öncesi yoğunluğuna denk geldiğimden sürekli bir geçiştirme durumu mevcut olay netleştiğinde bilgi aktaracağım.

Ümraniye Avek otomotiv de 2014 model Polo 1.2 tsi fren bakımı ücreti Zubizi indirimi dahil.

DFDBDF93-0A39-4858-B40B-1A6F34893453.jpeg

Golfler için fren balatası degişimi yaptiran oldu mu yakın zamanda arkadaslar, 75.000 bakımı ile beraber yaptirmayi dusunuyorum da.

Bugün 1.6 TDI aracımı 4. yaş bakımına Çorlu Çalışkan'a götürdüm (29.481 KM)

Araç 4 yılı doldurduğu için kendi isteğimle antifriz değişimi yaptırdım.

IMG_6491.jpg

Bugün 1.6 TDI aracımı 4. yaş bakımına Çorlu Çalışkan'a götürdüm (29.481 KM)

Araç 4 yılı doldurduğu için kendi isteğimle antifriz değişimi yaptırdım.

Ekli dosyayı görüntüle 49157
Antifriz değiştiği için doğal olarak antifriz değişim işçiliği yazmışlar fakat (araç ön-arka ölçmek) adı altında alınan işçilik ne gibi bir işlem yaptılar da böyle bir işçilik ücreti yazmışlar bunu sorgulamak gerek. 179,20 tl. (kdv hariç) +%18 kdv

@forzaGilles hocam ben servise gitsem sadece antiftizin değişmesini istiyorum desem ne ücret alırlar acaba.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Antifriz değiştiği için doğal olarak antifriz değişim işçiliği yazmışlar fakat (araç ön-arka ölçmek) adı altında alınan işçilik ne gibi bir işlem yaptılar da böyle bir işçilik ücreti yazmışlar bunu sorgulamak gerek. 179,20 tl. (kdv hariç) +%18 kdv
Rot ayarını ön arka ölçüldü diye yazıyorlar hocam. 

@forzaGilles hocam ben servise gitsem sadece antiftizin değişmesini istiyorum desem ne ücret alırlar acaba.

Yetkili servis ? 

Araçtaki antifrizi hangi yöntemle değistiriyor ? Bu önemli!! (Bunu net ben de merak ediyorum)

Almanyada Fabrikasyon  golf icin 7-7,5 litre antifrizli+saf su  dolumu var

Mesela sanayi ortamlarında karadüzen antifriz tahliyesi yapılırsa ,

Devirdaim motorunun sökülmesiyle  ordan anca 1 litre , radyatör tahliye tapasının gevşetilmesiyle de bi 3,5 litre antifriz boşalıyor

Yani toplam 4/ 4,5 litre tahliye anca var.

Geriye 3 litre eski antifriz, radyatörün yatay su kanallarında yercekimine karsı koyup hapis kalıyor.

Aslan ustanın bu sistem ! Aractaki 7 litre civarı eski antifrizi full tahliye etmenin tek yolu .

Aractaki kapalı devre antifriz devirdaimini , genleşme kabı girisi hortumunu boşa vererek acık devre devirdaimle tümden eski antifrizi tahliye etme teknigi yani.

Yetkili servis bu sekilde yapıyorsa ? Dogru olan bu ! 

Aksi takdirde karadüzen değisime boşa para verirsiniz

Moderatör tarafında düzenlendi:

2 üstte "son fatura paylaşımı" yapan arkadaşımızda fiyat bilgisi yazıyor hocam

Araç rot ayarına girmişti. Sabah verilen fiyat teklifinde bunlara ek olarak balans ayarı da vardı fakat onu iptal etmişler. Balans için ise ek 100 TL yazıyor.

57 dakika önce, Savatage yazdı:

Yetkili servis ? 

Araçtaki antifrizi hangi yöntemle değistiriyor ? Bu önemli!! (Bunu net ben de merak ediyorum)

Almanyada Fabrikasyon  golf icin 7-7,5 litre antifrizli+saf su  dolumu var

Mesela sanayi ortamlarında karadüzen antifriz tahliyesi yapılırsa ,

Devirdaim motorunun sökülmesiyle  ordan anca 1 litre , radyatör tahliye tapasının gevşetilmesiyle de bi 3,5 litre antifriz boşalıyor

Yani toplam 4/ 4,5 litre tahliye anca var.

Geriye 3 litre eski antifriz, radyatörün yatay su kanallarında yercekimine karsı koyup hapis kalıyor.

Aslan ustanın bu sistem ! Aractaki 7 litre civarı eski antifrizi full tahliye etmenin tek yolu .

Aractaki kapalı devre antifriz devirdaimini , genleşme kabı girisi hortumunu boşa vererek acık devre devirdaimle tümden eski antifrizi tahliye etme teknigi yani.

Yetkili servis bu sekilde yapıyorsa ? Dogru olan bu ! 

Aksi takdirde karadüzen değisime boşa para verirsiniz

Açıkçası hiç bilmiyordum böyle yapıldığını umarım böyle yapmışlardır zira yapılmadıysa büyük sorun demektir. Gerçi faturada ki o 210 litre antifrizin ne anlama geldiğini de anlamış değilim. O kadar para verip üstüne işin nasıl yapılacağını bilmeyen insanların bilgisizce müdahale etmesi oldukça can sıkıcı. Benim korkum sistemdeki havayı bile alamayacaklarıydı bugün biraz zorladım ama herhangi bir sorun çıkmadı. Ama canımı sıkan konular da yok değil. Araçla 38 KM! test sürüşü yapmışlar neyi test ettiler bu kadar anlamadım. (Normalde test güzergahları 5 KM) Sabah 9'da aracı bıraktım akşam üstü 4 civarında teslim aldım baktığımda başlangıçtan itibaren 3 saattir araba çalışmış. Üstüne bir ton da gazlanmış yakıt tüketim ortalaması 9.9 Litre görünüyordu. Bir de serviste bakıma girenlere tavsiye aracı teslim alırken yıkatmak istemiyorsanız "Yıkanmasın" demek yetmiyor. Ben bunu dedim demez olaydım. Geçen sene aracı götürdüğümde temiz getirin demişlerdi. Bu sene götürdüm aracı temiz verdim kirli aldım. Aracı yıkamamışlar demelerine göre sadece su tutmuşlar fakat tuttukları suyu kurulamamışlar. Dedim böyle araç teslim etmeyi yakıştırıyor musunuz kendinize? Aldığım cevap evlere şenlik ön cama su tuttuğumuz için (Ön cam fıskiyelerinin kontrolü esnasında) ön cam kirlendi o şekilde teslim edemezdik. Bir diğer rahatsız olduğum şey de her bakıma gittiğimde araca sticker yapıştırmaları. Kapı içinde sticker arka yolcu camlarının ikisinde de sticker bu sefer de ön cama yapıştırmışlar. Edirne Mercan'dan kaçtım daha beterini buldum artık sonraki bakımda Keşan Mercan'ı deneyeceğiz.

Bu arada videoyu sonuna kadar izleyenler icin ,

Aslan usta en son 2,5 litre saf antifriz ekledi genlesme kabının tam ortasına seviye gelince tamam yeter dedi.

Motor 1 saattir çalışıyor. Motor blogu sıcak , sıcak nedeniyle sistemdeki suyun genleşmesi max seviyede. 

Motor 1 saat sonra soguyunca o seviye hallice düser ! 

+1 litre daha antifriz ekleyecek ama videoyu kesti.

3,5 lt saf antifriz + 3,5 sistemdeki saf su

7 litre ile sistem wolfsburg ayarlarına dönmüş olacak.

@Savatagevideoyu izlerken bildirim gelince sormak istedim. Eski antifrizin üstüne yeni antifriz eklenirse köpürme olabileceğini söylüyor. Bu köpürme genleşme kabından görülebilir sanırım değil mi? Motoru kucağımıza almayalım bir de.

Geri
Üst Alt