forzaGilles
Moderatör
- İsim
- Ali
- Araç
- Golf Mk7 1.6 TDI 110ps Highline /Tungsten Silver Metallic
VW Almanya artık "günümüzde üretilen araçları" için 5w-30 kullanmayı bıraktı., sebebi ise gün geçtikçe katılaşan emisyon kuralları., artık yola 0w-20 ve 0w-30 olarak devam ediliyor.,@forzaGilles Hocam yetkili servislerin 5w30 yerine 0w30 yağ kullanmasını nasıl yorumluyorsunuz? Eve gelince farkettim, benim bildiğim bizim araçlara hep 5w30 konuluyor. Ayrıca başlıktaki paylaşılan fotolara bakınca yetkili servislerin de yağ konusunda standartları olmadığı anlaşılıyor. Kimine 5w30 kimine 0w30 koyulmuş. Hangi yağdan stok yaptılarsa onu kullanıyorlar gibi geldi bana, ama bu işin bi standardı olmalı diye düşünüyorum.
Tek amaçları emisyonu düşürmek için sineğin yağını çıkarmaya çalışıyorlar., yapacak başka şansları kalmadı., yağ üreticileri 0w-16 yağ bile çıkarttılar gerisini siz düşünün..
Artık motorun sağlığı 2. planda, aşınma koruması 2. planda..!! Tabii bu kadar olumsuz konuşmam sizi korkutmasın bu söylediklerimin (%70-80 'i) esas olarak 0w-20 ve 0w-16 yağlar için geçerli., 5-10 yıl içersinde Avrupa'da zaten elektrikli araçlara geçiş büyük oranda sağlanmış olacak.,
0w-30 yağlar yüksek katkı oranları bazı dezavantajlarını kapatıyorlar., Hatta Erzurum, Kars, Hakkari, Edirne, Doğu Karadeniz gibi kışın çok sert geçtiği bölgelerde 5w-30 yerine 0w-30 kullanılması çok daha doğru bir tercih olacaktır.,
Fakat 1.2 ve 1.4 TSI motorların 5 numara yağ ile (yani 5w-30 yağ ile bilee) yağ eksiltme problemleri biliniyor, sıcak iklim bölgelerinde 0w-30 'da nasıl olucak..?? açıkçası kimsenin son kullanıcıyı düşündüğü yok.,
Hatırladığım kadarıyla 2018 yılı itibariyle VW Almanya 0w-30 kullanmaya başladı., bize bu 2020 itibariyle yeni geldi.,
1.2 / 1.4 / 2.0 TSI ve 1.6 / 2.0 TDI motorlar üretim aşamasında Ar-Ge çalışması 5w-30 'a uygun olarak geliştirildi., bundan 5-6 yıl öncesine kadar "çok soğuk bölgeler" haricinde 0w-30 kullanılmıyordu.,
Dikkat ederseniz 1.0 / 1.5 TSI motorları buna dahil etmiyorum çünkü bu motorlar Ar-Ge aşamasında 0w-20 ve 0w-30 yağlara uygun olarak geliştirildiler.,
Kendi aracım için konuşacak olursam., zamanında benim aracıma 5w-30 yağ kullanılmasını önermiş üreticinin., yok efendim ben artık bundan vazgeçtim şimdi daha ince yağ kullanmanı istiyorum demesi., Acaba üretici bu söylemi ile bizi yani son kullanıcıları düşünüyor olabilir mi..? Benim buna cevabım HAYIR..!!
***Not: Erzurum, Kars, Hakkari, Edirne, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu gibi soğuk bölgelerde 0w-30 kullanmak motorun sağlığı açısından daha doğru bir tercih olacaktır.
Moderatör tarafında düzenlendi: