2014 tdi golf sahibiyim. üzerinde fabrikada takılan agm varta mevcut. park fren manuel harici frene sabit basınca artık devreye girmez oldu. aküm artık son günlerini yaşıyor. ama agm vartaya 1400 civarı ücret vermek te nedense hiç içimden gelmiyor. aracımda koltuk ısıtma yada katlanır ayna yok.
aurıca vag.com ile start stop u 12.5 volt alt sınırlaması ile devre dışına almıştım. aküyü değiştirsem bile bu rakamı yükseltip yine devre dışı kalmasını sağlıyacam. zira göbeklerde dönüş yaparken bazen istemsiz frenlemelerde start stop un çalışması hiç hoşuma gitmedi. alışamadım. büyük şehirde yaşamadığımdan hiç kullanışlı gelmedi start stop bana.
özete gelince 700-800 tl ye varta 760 volt gücünde efb aküsünden almayı çok düşünmeye başladım. aracımın km si az ve 50 bini geçmeden 1-2 sene sonra değiştirmeyi düşünüyorum nasip olursa. agm taksam bile bi 5-6 yıl daha binme durumum pek yok.
aracı iş ev arası günlük 8-10 km kullanıyorum ve motor ısınmadan kullandığım için sık sık partikül filitresi uyarısı almaktan sıkıldım. kısa mesafe kullanımında tdi yi asla tavsiye etmiyorum.
sadede gelirsek; agm yerine efb de alsam işimi görmezmi. ayrıca çok soğuk bi yerde yaşamıyorum. hava 0 ın altına çook nadir düşüyor. Erbaa da yaşıyorum. sıcak bir yer.selamlar tüm golf sevenlere.
tavsiyelerinizi beklerim.
Not: 190 a aracı satsam 230 a yeni leonmu alsam o konudada kararsızım.
Fabrika AGM takmışsa EFB takılması tavsiye edilmeyen bir durum., tam tersi EFB takılı olan araca AGM takılabiliyor.,
Varta AGM 70ah aküyü biraz fiyat araştırması yaparak varta satan yerleden 1.000-1.100 tl. civarına taktırabilisiniz., Tokat taki bayilere ile biraz görüşüp pazarlık ile uygun fiyata alabilirsiniz diye düşünüyorum.,
AGM yerine EFB takarsanız aküyü araca kodlamasını yaptırmanız gerekir., kodlamayı yaptırmadan kullanırsanız akü vaad ettiği ömründen çalacak ve daha kısa sürede ömrünü bitecektir.
Aracınız 7 yaşını doldurmuş ise serviste değiştirirseniz akü ve değişim işçiliği %30 zubizu indirimi yaparlar., servisten fiyat alınız.,
Serviste orjinal AGM akü bir de eco seri orjinal akü bulunur., eco seri olan fiyatı daha uygun olur ama eco seri aküler EFB tip akülerdir., eco seri akünün AGM olanı yoktur.. fakat servisteki eco seri efb akü tercih ederseniz aracı efb aküye göre kodlamasını yaparlar., o zaman sıkıntı çekmezsiniz ama serviste satılan eco seri efb akü fiyatına dışardan Varta AGM belki aynı rakama da gelebilir net bilmiyorum., en iyisi önce servisten her iki akü içinde fiyat almanız olacaktır(zubizu indirimi ile fiyat alınız)..,
https://binekarac.vw.com.tr/tr/kampanyalar-ve-finansal-cozumler/servis-kampanyalari/zubizu-servis-kampanyasi.html
Netten almak pek avantajlı olmuyor çünkü eski aküyü depozito ile akücü alamadığından fiyat artıyor., satış sitesinin komisyonu da eklenince.. nette en uygun fiyata satan bu satıcı., bayiden alsanız aynı satıcı 950 'den satıyor ama nette yukarda yazdığım sebeblerden fiyat yükseliyor;
https://urun.n11.com/aku/12v70-ahamper-760a-varta-aku-silver-startstopagm-e39-ekim-2020-P262353245
https://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-otomotiv-ekipmanlari-yedek-parca-12v-70-ah-760a-varta-aku-silver-dynamic-start-stop-agm-e39-899824908/detay